Κογκρέσο: «Παγώνει» μεταφορά F-35 λόγω άρνησης Erdogan να ακυρώσει ρωσικούς S-400

1273
παγώνει
Επιπλέον, επεκτείνεται και η απαγόρευση της πώλησης όπλων προς την Τουρκία για την προεδρική φρουρά.

Παγώνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 την μεταφορά των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία το αμερικανικό Κογκρέσο μέσω του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 και ενώ μία νέα κρίση φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της στις σχέσεις των δύο χωρών. Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία απειλή του Αμερικανού αντιπροέδρου, Mike Pence, προς την Άγκυρα, σχετικά με την προμήθεια του ρωσικού συστήματος.

Αυτό αποφασίστηκε από την κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μην ακυρώσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 που έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία.

Αυτή τη φορά το Κογκρέσο ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας στην έκθεση που θα υποβάλλουν, να συμπεριλάβουν και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 2 αεροσκάφη F-35 και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραδοθούν άλλα δύο.

Ωστόσο, κανένα δεν έχει εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Lockheed το πρώτο αεροσκάφος επρόκειτο να μεταφερθεί στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, χωρίς να αποκλειόταν να υπάρξει καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το ενιαίο κείμενο του νομοσχεδίου 31, «το αργότερο την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά όχι νωρίτερα από έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Άμυνας, θα υποβάλει επικαιροποιημένη αναφορά στην έκθεση που απαιτείται από το τμήμα 1282 του Νόμου MaCain (115/232) για την Εθνική Άμυνα στο οικονομικό έτος 2019, σχετικά με την αγορά από την Τουρκική Δημοκρατία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία:
Υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων εξ εξ αιτίας της εν λόγω αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου του 2017 (νόμος 115-44) για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και την Ευρασία».

Με το ίδιο νομοσχέδιο επεκτείνεται και η απαγόρευση της πώλησης όπλων προς την Τουρκία για την προεδρική φρουρά, επικαλούμενη τη βίαιη συμπεριφορά σωματοφυλάκων του προέδρου Erdogan σε βάρος Αμερικανών διαδηλωτών, τον Μάιο του 2017, απέναντι από το Λευκό Οίκο.

H ομογενειακή οργάνωση HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας) και το Αμερικανο-Αρμενικό Εθνικό Κογκρέσο ξεκίνησαν νέα εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Michael Pompeo και τον υπουργό Άμυνας Patrick Sannahan, καλώντας τους να αποτρέψουν την μεταφορά F-35 σε έναν τόσο αναξιόπιστο σύμμαχο όπως η Τουρκία.

Η Τουρκία πιστή στη συμφωνία για τους S-400

Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω και δεν θα ακυρώσει την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters, συμπληρώνοντας πως τα ρωσικά όπλα θα παραδοθούν τον Ιούλιο.

“Έχουμε κάνει την συμφωνία για τους S-400 με την Ρωσία, επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οπισθοδρομήσουμε, η δουλειά έχει γίνει”, δήλωσε ο Erdogan σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την σύνοδο κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στο Σότσι, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ανεπίσημα στο Reuters πως αν ο Erdogan προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, αυτό θα οδηγήσει στην ακύρωση της πώλησης του αμερικανού πυραυλικού συστήματος Patriot και των αμερικανικών αεροσκαφών F-35, καθώς και στην υποβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε πως “η Τουρκία ήταν ανοιχτή στο να αγοράσει το σύστημα Patriot, όσο αυτή η εξαγορά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Ωστόσο, προέκυψαν προβλήματα στην παραγωγή και παράδοση αυτών των πυραύλων.
Παραμένουμε πιστοί στη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400″, υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

Αυστηρό μήνυμα Pence στην Τουρκία

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, απηύθυνε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Ο Pence προειδοποίησε την Άγκυρα με κυρώσεις στην περίπτωση, που τελικά προχωρήσει στην αγορά του συστήματος πυραύλων S – 400 από τη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά αυτή.
Ξεκαθάρισε  πως σε μία τέτοια περίπτωση (σ.σ.αγοράς του συστήματος) η Ουάσινγκτον δεν θα μείνει «αδρανής», δεχόμενοι «οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας»

Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης αν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή, είπε χαρακτηριστικά ο Pence.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας