Κοίτα ποιος μιλάει

1642
διαστροφές
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ανακάλυψε τι πάει στραβά στην Ελλάδα. Δεν είναι το χρέος, ούτε οι “μεταρρυθμίσεις” αλλά ότι ο Τσίπρας είναι… κομμουνιστής!
Όταν ένας πολιτικός λέει για οποιοδήποτε ζήτημα ότι “έχουμε ένα μικρό προβληματάκι, η συμφωνία έκλεισε αλλά είναι ακόμη ανοιχτή”, δεν μπορούμε να τον πάρουμε στα σοβαρά. Γιατί μια συμφωνία ή κλείνει ή παραμένει ανοιχτή, όλα τα άλλα είναι γελοιότητες. Κι αν μια συμφωνία που (νομίζαμε ότι) έκλεισε ξαναανοίγει, μάλλον κάποιοι δεν έκαναν και πολύ καλά την δουλειά τους και τότε δεν έχουμε ένα “μικρό προβληματάκι” αλλά ένα κανονικό, και ίσως μεγάλο, πρόβλημα.
Όλα αυτά γίνονται χειρότερα όταν το ζήτημα για το οποίο γίνονται οι δηλώσεις είναι η πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο, γιατί το “ελληνικό πρόβλημα” σε καμιά περίπτωση δεν είναι προβληματάκι και μάλιστα μικρό. Αλλά αυτό πολιτικοί που είναι μάλιστα επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου θα έπρεπε να το γνωρίζουν ήδη.
Ό,τι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ένας καραμπινάτος αρχιδεξιός δηλαδή, που εκλογικεύει στις Βρυξέλλες την πολιτική του Βερολίνου, τα αγνοεί όλα αυτά και κάνει φτηνό χιούμορ λίγο μετά από τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως και να το κάνουμε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα: και για τους δεξιούς, και για το ευρωγραφειοκρατία, και για το Βερολίνο που τον έχει κατσικώσει στην προεδρία του ΕΛΚ, αλλά ακόμα και για εμάς, καθώς κάτι τέτοιοι τύποι επηρεάζουν αποφάσεις που μας αφορούν.
Με δεδομένο το ποιόν του Βέμπερ, από τον οποίο ακόμα και οι δεξιοί τρέχουν κάθε τόσο να πάρουν αποστάσεις, γιατί όταν ανοίξει το στόμα του βγάζει κυριολεκτικά βατράχια, δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι υπόλοιπες δηλώσεις του, ότι για όλα φταίει ο Τσίπρας, και ότι “στην Ελλάδα έχουν κομμουνιστή πρωθυπουργό και αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα εκεί”!
Βέβαια, εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα το έχουν η ευρωπαϊκή δεξιά και το Βερολίνο, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται επικεφαλής του ΕΛΚ και τοποτηρητής της γερμανικής Ευρώπης, είναι ένας… απολιθωμένος δεξιός που νομίζει πολλά και διάφορα. Και δεν φτάνει που τα νομίζει αλλά τα λέει κιόλας, για να τον… μάθουν και αυτοί που δεν τον έχουν πάρει ακόμη πρέφα.
Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βέμπερ προσπαθεί να παρέμβει στα ελληνικά πράγματα, άγαρμπα, με ιταμό τρόπο κι έναν ρατσισμό που δύσκολα αποκρύπτεται. Έχει λοιπόν καταφέρει να δηλώσει ότι «η εκτίμηση ότι το grexit είναι ρεαλιστική επιλογή δυστυχώς είναι ορθή», ότι “δεν είναι αδιανόητη μία προσωρινή αποχώρησή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν” και πρόσφατα ότι “πρέπει να αφήσουμε το ΔΝΤ να φύγει”, κάτι που προφανώς ξέχασε χτες στην Ουάσιγκτον και για να μην του το θυμίσουν “θυμήθηκε” τον… κομμουνιστή Τσίπρα.
Άλλωστε ο Βέμπερ δεν έχει πρόβλημα με τους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις: προσπάθησε να στοχοποιήσει και τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι και (ξανά!) τον Αλέξη Τσίπρα, για τις Συναντήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς οι μόνες πολιτικές κινήσεις που κατ’ αυτόν επιτρέπονται είναι όσες έχουν φανερή ή κρυφή γερμανική σφραγίδα.
Όπως οι φράχτες που ύψωσαν οι χώρες του Βίσεγκραντ και με τον τρόπο του στήριξε ο χερ Βέμπερ, ζητώντας “να ενταθεί ο τρόπος δράσης” ώστε “να υπάρξει τάξη στα εξωτερικά σύνορα”. Βέβαια, μετά, με την γνωστή πολιτικάντικη υποκρισία, δήλωνε ότι πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα και να αναλάβουν οι υπόλοιπες χώρες το βάρος που τους αναλογεί από το Προσφυγικό, χωρίς βεβαίως να κουνήσει το δαχτυλάκι του ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής.
Πρόπερσι πάντως, πριν υπογραφτεί το 3ο Μνημόνιο, όλα αυτά για τους “κομμουνιστές” ο Βέμπερ τα είχε κάνει γαργάρα. Είχε πάρει το πιο μαζεμένο του ύφος, σαν θεούσα που φοβάται ότι θα της έρθει ο ουρανός στο κεφάλι, και δήλωνε ότι περιμένει από τον Τσίπρα “να αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να συσπειρώσει το κόμμα του και ότι διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις”.
Γιατί -όπως λέει και ο λαός- ακόμα και ο άγιος φοβέρα θέλει. Και ο Βέμπερ δεν είναι και κάνας άγιος…
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος
*Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας