Κινητοποίηση αλληλεγγύης για τους Βάσκους ακτιβιστές και τους πρόσφυγες

1893

Πολλές δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες έδωσαν δυναμικό παρών σήμερα, 4/1, στην κινητοποίηση αλληλεγγύης στους Βάσκους αγωνιστές και τους πρόσφυγες που συνελήφθησαν στις 27/12/2016 από την ελληνική αστυνομία, λόγω αντιρατσιστικού ακτιβισμού.
Η μαζική κινητοποίηση ξεκίνησε στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνέχισε υπό την μορφή μικρής πορείας προς τη Βουλή. Συνθήματα όπως το «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του πρόσφυγα και του μετανάστη» όπως και άλλα που καταδίκαζαν την απάνθρωπη πολιτική της Ευρώπης – Φρούριο έδωσαν τον τόνο και το στίγμα της πορείας.
Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε συνέντευξη τύπου των δύο Βάσκων και των δύο προσφύγων που, αφού αφέθηκαν καταρχήν με εγγύηση 2.000 ευρώ, πρόκειται να δικαστούν.
Τη συνέντευξη άνοιξε η Μάνια Μπαρσέφσκι, λέγοντας ότι ο λόγος σύλληψης και δίωξης των Mikel Zuloaga, Begoña Huarte, Reza Ali και Ahmet Awais είναι η απόφασή τους να σπάσουν έμπρακτα τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωση τις οποίες όμως εφαρμόζουν τόσο η ελληνική, όσο και η ισπανική κυβέρνηση. Τόνισε ότι οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 4 συλληφθέντες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην έμπρακτη αμφισβήτηση της Ευρώπης – Φρούριο καθώς και τη διάθεσή τους για συνέχιση του αγώνα μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μέχρι να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση προς τον τόπο επιθυμίας του καθενός, μέχρι να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων σε κάθε δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης, αλλά σηματοδοτεί μια στενή συνεργασία των λαών που δεν αφορά μόνο το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Πριν δώσει το λόγο στον Mikel Zuloaga, υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 2000 ευρώ, ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες. Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με απόφαση διοικητικής απέλασης.
Ο Mikel Zuloaga και η Begoña Huarte από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει το αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Σημείωσαν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στοιχειώδη για όλον τον κόσμο. «Όταν αυτά καταπατούνται μέσω πολιτικών εξαθλίωσης και εξολόθρευσης, τότε κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ασκεί πολιτική ανυπακοή». Στη συνέχεια ξεκαθάρισαν ότι η πράξη τους εγγράφεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο κινημάτων & πρωτοβουλιών και αποτελεί μια προσπάθεια καταγγελίας της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία δεν τηρεί καν την απλή δέσμευση υποδοχής του προσφύγων που της αντιστοιχεί. Η πράξη τους, σύμφωνα με την Μπεγκόνα είναι απλά μία πράξη ανάμεσα στις εκατοντάδες πράξης πολιτικής ανυπακοής ανά την ιστορία. Τελειώνοντας, κάλεσαν όλο τον κόσμο να οργανωθεί σε συλλογικότητες, κινήσεις, να συμμετάσχει ενεργά στο αντιρατσιστικό κίνημα για να ενώσει τη φωνή του με όλους τους ανθρώπους που παλεύουν στην Ελλάδα, στην Ισπανία και σε όλη την Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο Reza Ali και ο Ahmet Awais, αφού ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους, τόνισαν ότι ο λόγος που συνελήφθησαν ήταν η προσπάθεια 8 προσφύγων από το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία να περάσουν μαζί με τους δύο Βάσκους ακτιβιστές από την Ελλάδα στην Ιταλία. Ο λόγος της πράξης τους  ήταν η  προσπάθεια ανάδειξης ενός σοβαρού ζητήματος,μια απάντηση σε όλους τους όσους αποφασίζουν για τις ζωές των προσφύγων. Ο τρόπος αντιμετώπισής τους από τις ελληνικές αρχές, απέδειξε ότι η μόνη ελπίδα είναι η κοινή δράση όλων των ανθρώπων. Στη διάρκεια της σύλληψης, ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από τους αστυνομικούς τόσο, ώστε αιμορραγούσε για 20 λεπτά. Τελειώνοντας, τόνισαν ότι το μόνο έγκλημα των προσφύγων είναι η γέννησή τους στη “λάθος χώρα” .Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τα καταπιεστικά καθεστώτα τους αναγκάζουν να εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους, και να αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.  Κανονικά,  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να δέχεται τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο χωρίς φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
Δείτε το video από τη συνέντευξη τύπου:

Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση και τη συνέντευξη τύπου:





*Πηγή: rproject.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας