Κινηματογραφικό αφιέρωμα «Από την ανεργία στο περιθώριο»: Δύο ημέρες, μία νύχτα / Παρασκευή 30/3, 8 μ.μ.

1243
κινηματογραφικό

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής το κινηματογραφικό αφιέρωμα

«Από την ανεργία στο περιθώριο – Η μάχη της επιβίωσης»

που παρουσιάζει ο Ηλίας Ιωακείμογλου συνεχίζεται την Παρασκευή 30 Μαρτίου8:00 μ.μ. με την προβολή της ταινίας

Δύο ημέρες, μία νύχτα

Ζαν-Πιερ Νταρντέν – Λυκ Νταρντέν, 2014

Η Σάντρα είναι εργάτρια. Κατά την απουσία της ανακαλύπτει ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται έχει μετακυλήσει την ευθύνη της απόφασης για την απόλυσή της στους συναδέλφους της (προσφέροντας χίλια ευρώ στον καθένα εάν εγκρίνουν την απόλυση).

Η ηρωίδα έχει αντιληφθεί πως η διάρρηξη της μισθωτής σχέσης ενός εργαζόμενου (που δεν έχει άλλους πόρους πέραν της αμοιβής εργασίας) έχει επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα από τις προφανείς υλικές ζημιές· απειλεί ταυτότητες, διαδικασίες κοινωνικοποίησης, ισορροπίες και σταθερές κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν παγιωθεί στο πλαίσιο της «κανονικής ζωής» σε κοινωνικούς χώρους σχετικής ασφάλειας στην εστία και την καθημερινή ζωή. Έχει στη διάθεσή της ένα Σαββατοκύριακο για να προλάβει να πείσει έναν έναν ξεχωριστά τους συναδέλφους της να αρνηθούν την απόλυσή της. Κάθε συνάντηση με έναν συνάδελφο φωτίζει μια διαφορετική πλευρά της ίδιας πραγματικότητας, που είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας του συστήματος οι μισθωτοί δεν μπορούν να απελευθερωθούν από το κεφάλαιο· διότι ο μισθός μετατρέπεται διαρκώς, καθ’ ολοκληρία και αναγκαστικά, σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα στον εργαζόμενο για να συντηρηθεί υλικά και ως πρόσωπο, για να παραμείνει αποδεκτός από το κοινωνικό του περιβάλλον και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του.

Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία, η ταινία εξελίσσεται σε θεωρητική άσκηση επάνω σε ένα δομικό στοιχείο του καπιταλισμού, ένα από αυτά τα υλικά με τα οποία είναι χτισμένος: ότι κλειδώνει τις επιλογές ζωής των υποτελών κοινωνικών τάξεων σε σχέσεις ανισότητας, ανελευθερίας και ηθικής αθλιότητας.

Η ταινία δεν είναι καθόλου απαισιόδοξη. Περιγράφει τη διαδρομή ιδεολογικής αφύπνισης της ηρωίδας, όχι από θεωρητικούς δρόμους αλλά μέσα από το βίωμα· μιας ηρωίδας που φτάνει τελικά στη λύτρωση μέσω της ανάκτησης της ηθικής και ιδεολογικής αυτονομίας της έναντι του συστήματος κοινωνικού εγκλεισμού που συνιστά το κεφάλαιο για τους υποτελείς του.

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση και το πλήρες πρόγραμμα του αφιερώματος:

http://www.ektosgrammis.gr/club/kinimatografiko-afieroma-apo-tin-anergia-sto-perithorio-i-mahi-tis-epiviosis

Σας περιμένουμε!

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 Μαυρικίου, Αθήνα

(Χ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας