Κινδυνολογία Ζάεφ με πλαστά διλήμματα: Ψηφίζετε τη Συμφωνία ή απομόνωση

1464
Ζάεφ

Για Ελλάδα και FYROM η Συμφωνία σημαίνει οικοπεδοποίηση τους

Να ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση κάλεσε τους βουλευτές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι η εναλλακτική στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η απομόνωση της χώρας.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση, ο Ζάεφ απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να αποφασίσουν κατά συνείδηση και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

“Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η ψήφος υπέρ ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., τονίζοντας ότι καλύτερη συμφωνία από αυτήν δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

“Θα πρέπει να αποφασίσουμε μαζί αν θα κερδίσουμε πολλά ή αν θα χάσουμε πολλά” τόνισε.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ακόμη πως πρέπει να τελειώσουν οι διαμάχες, στέλνοντας μήνυμα συμφιλίωσης στο αντιπολιτευόμενο VMRO μετά τα γεγονότα του Απριλίου στη Βουλή της χώρας, όταν υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο μετά την εκλογή -για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας- Αλβανού πρόεδρου της Βουλής, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν τον Ταλάτ Τζαφέρι πρόεδρο του κοινοβουλίου.

“Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας, ας απλώσουμε τα χέρια μας” σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί τροποποιήσεις, αλλά στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι  και θα ολοκλ10 ημέρεςηρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας