Κερκόπορτα για γενίκευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών: Πρώτοι κλάδοι εστίαση-τουρισμός

442
Κερκόπορτα

Τροπολογία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του εξαναγκασμού (με μόνο την υπογραφή υπουργών) και πέραν των υγειονομικών

Προπομπός γενίκευσης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αποτελεί η νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε στο παρά πέντε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, η οποία δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή και με μια απλή υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών να επεκτείνει τον εξαναγκασμό σε εμβολιασμό και πέρα από τους υγειονομικούς.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και τον Αύγουστο, εν μέσω προχωρημένου θέρους και με το ελληνικό Κοινοβούλιο κλειστό, η κυβέρνηση μπορεί να επεκτείνει το μέτρο, δίχως διαβούλευση και με συνοπτικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, μέσω της αιφνιδιαστικής ρύθμισης προβλέπεται πως οι κατηγορίες των εργαζομένων που εμβολιάζονται υποχρεωτικά δύνανται να επεκταθούν μέσω κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης «και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού», οι οποίοι και θα καθορίσουν τις σχετικές διαδικασίες, την παρακολούθηση και τον τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση του εμβολιασμού.

Σημειωτέον πως με την ίδια νομοτεχνική βελτίωση εντάσσεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ οι τρίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των κενών δύνανται να παραταθούν για ακόμη ένα τρίμηνο.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στην επίμαχη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και φροντιστών ηλικιωμένων και αναπήρων, που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει πως πίσω από την τροπολογία υποκρύπτεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τις θέσεις εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν την κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ, στον αντίποδα, υπερψήφισε το ΚΙΝ.ΑΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας