Κερατσίνι – Δραπετσώνα: Ξεκινούν μετρήσεις από τον «Δημόκριτο» για τις οσμές

2819
Κερατσίνι

Ύστερα από ενάμιση χρόνο γραφειοκρατικών διαδικασιών άνοιξε ο δρόμος για τη διερεύνηση του προβλήματος των οχληρών οσμών στην ευρύτερη περιοχή Δραπετσώνας-Κερατσινίου, καθώς εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τις μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των ρύπων και της πηγής τους.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 316.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα υλοποιείται παράλληλα με δύο έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη: τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, που διερευνά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και τον έλεγχο της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων, που παρακολουθείται από το ΕΛΚΕΘΕ.

Τα τρία ερευνητικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής σηματοδοτούν, πρώτη φορά, μια συνολική και συστηματική στρατηγική διερεύνηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι φανερό ότι η τήρηση των διαδικασιών διαφάνειας και νομιμότητας δημιουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων», δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια το σοβαρό πρόβλημα των οχληρών οσμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο φαινόμενο, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των κατοίκων και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτός ο εντοπισμός της πηγής ρύπανσης, ούτε ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των ρύπων και, επομένως, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

*Πηγή: Χριστίνα Παπασταθοπούλου -ΕφΣυν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας