Κατετέθη ο προϋπολογισμός 2021 που οδηγεί στην καταστροφή τη χώρα

826
Κατετέθη ο προϋπολογισμός

Πλησιάζει η ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στην Βουλή τον προϋπολογισμό και τότε θα δούμε πόσο “ακριβείς” ήταν οι δηλώσεις των αισιόδοξων στελεχών της όλους τους προηγούμενους μήνες.

Γιατί όσες προσπάθειες και εάν γίνουν να μην αποτυπωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για τα της οικονομίας, θα πρέπει να υπάρξει μια σχετικά ρεαλιστική αποτύπωση του τι προβλέπεται.

Και πολύ φοβούνται κάποιοι στην κυβέρνηση και στους θεσμούς πέριξ αυτής, ότι θα εκτεθούν πολύ σε σχέση με τις προβλέψεις που έκαναν από την αρχή της πανδημίας. Τόσο για το 2020 όσο και για την ανάπτυξη τύπου V που μας “πούλαγαν” για το 2021.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία στον Προϋπολογισμό αναμένεται να προβλεφθεί ύφεση ύψους 10,5% του ΑΕΠ, ρίχνοντάς το μόλις στα 168 δισ. ευρώ, και ανάκαμψη της τάξης του 5% για το 2021, με τις επιφυλάξεις, πάντα, της πορείας του τουρισμού, αλλά και του «fallout» από την πανδημία του κοροναϊού. Δηλαδή ενδεχομένως ακόμη χειρότερα.

Όσον αφορά στο πρωτογενές έλλειμμα, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί οριακά κάτω από το 7% του ΑΕΠ για το 2020 και κοντά στο 4,5% για το 2021 έναντι 1% που ήταν το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

Το μέγεθος του χρέους φαίνεται ότι θα εκτιναχθεί κοντά στο 207% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελλών (το οικονομικό επιτελείο το προσδιορίζει στο 201% του ΑΕΠ), οι οποίες εκτιμούν ότι η ανεργία θα δείξει και πάλι τα δόντια της και θα διαμορφωθεί στο 18%. Το χειρότερο είναι ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι πιο ισχνή και θα φθάσει το 4,2% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας