Κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα για την έγκριση του Sputnik-V από ΕΕ

473
Κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα

Το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει πως έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έγκριση του Sputnik V για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, Sputnik V, όπως τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το Sputnik V είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού που αναπτύχθηκε παγκοσμίως και έχει λάβει το «πράσινο φως» από περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο.

Στις αρχές του μήνα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) άρχισε την εξέταση των εγγράφων, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαριστεί εάν τηρεί τα στάνταρ περί αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας.

«Η Ευρώπη πρέπει να παρέχει ενημέρωση, έχουμε καταθέσει όλα τα έγγραφα, και η προσπάθεια επ’ αυτού συνεχίζεται» είπε σήμερα, Τρίτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ταχθεί κατά της πολιτικοποίησης του εμβολίου, θεωρώντας πόσο όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια υπάρχουν, τόσο το καλύτερο. «Για να έχουν όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών χωρών, την ευκαιρία να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους» επεσήμανε ο Πεσκόφ.

«Είμαστε κατά της πίεσης, είμαστε κατά του ανταγωνισμού μεταξύ εμβολίων, καθώς πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες πρέπει να συγκεντρώσουν προσπάθειες μαζί για να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτό και εγωιστικές προσπάθειες να αναγκάσουν τις χώρες να απορρίψουν μερικά εμβόλια δεν έχουν προοπτικές και έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ανθρώπων» κατέληξε.

Μεγάλη αποτελεσματικότητα

Σήμερα έγινε γνωστό πως η Ρωσία ήρθε σε συμφωνία με την Κύπρο για την αγορά 50.000 δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το εμβόλιο, να σημειωθεί, πως έχει αποτελεσματικότητα που «αγγίζει» το 92% και είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όπως κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου «Γκαμαλέγια» που ανέπτυξε το εμβόλιο, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, «το Sputnik V παρουσίασε την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Τόνισε, δε, πως παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα για άτομα 60 ετών και άνω, «ωστόσο αυτό τελικά δεν ισχύει».

«Μεταξύ των τεσσάρων έως έξι εμβολίων που έχουν κυκλοφορήσει μαζικά σε όλο τον κόσμο, το Sputnik V προφανώς κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του» σημείωσε ο Γκίντσμπουργκ, υποστηρίζοντας ότι η δράση του εμβολίου θα είναι πολύ μεγάλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας