Κατατέθηκαν στη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, οι συμβάσεις υδρογονανθράκων Ιονίου-Κρήτης

1474
υδρογονανθράκων

Εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, κατατέθηκαν στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τις περιοχές:

  • για τις δυο θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» εισάγονται προς κύρωση οι δυο συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων.
  • για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» (Δυτική Ελλάδα) εισάγεται προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια.
  • για τη θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσίας) εισάγεται προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Οι αντιδράσεις για τις συμβάσεις έρευνας και μελλοντικά  πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων, είναι εύλογες, ιδιαίτερα από τους πολίτες των γειτονικών περιοχών του Ιονίου και της Δυτικής Κρήτης, αφού οι έρευνες και οι τυχόν μελλοντικές γεωτρήσεις θα γίνουν σε θαλάσσιες εκτάσεις εγγύτατα των ακτών, ιδιαίτερου κάλλους περιοχών, με συνέπεια όχι μόνο την αισθητική αλλοίωση του χώρου και παραμόρφωση του τοπίου, αλλά κυρίως κινδύνους θαλάσσιας ρύπανσης και καταστροφής από ατυχήματα και αστοχίες, πολύ περισσότερο που οι περιοχές αυτές είναι υπέρμετρα σεισμογενείς και προκαλούνται κατά καιρούς ιδιαίτερα ισχυρές δονήσεις.

 

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας