Καταρρέει το δολάριο, χωρίς αντικαταστάτη. Πολυκεντρικό ρευστοποιημένο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα

2570
δολάριο

Υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί η θέση του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και έτσι εξετάζονται άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Η αμερικανική οικονομία έχει χτυπηθεί από την πανδημία του κορονοϊού και, πλέον, το δολάριο των ΗΠΑ έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο συναλλαγών από τον Ιούλιο του 2018.

Ως εκ τούτου, αμφισβητείται πλέον η σταθερότητα του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιέζει για επιθετική ποσοτική χαλάρωση για να υποστηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες, προσθέτοντας σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στον ισολογισμό της από τον Φεβρουάριο μέσω απεριόριστων αγορών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαρτάται από το δολάριο από τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς του 1944, που εδραιώνει τον ρόλο του ως παγκόσμιου νομίσματος.

Εντούτοις, πολλοί παγκόσμιοι διαχειριστές αποθεματικών απορρίπτουν τώρα το δολάριο, επομένως το Sputnik εξετάζει τις πιο ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις.

Χρυσός

Η τιμή του χρυσού έχει ανέβει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, φτάνοντας στα 1.928,83 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακόμα, ο χρυσός είναι ένα φυσικό αντικείμενο που δεν πρόκειται να πέσει θύμα των κεντρικών τραπεζών ώστε να εκτυπώσουν χρήματα για τις ανάγκες χρηματοδότησης, διακινδυνεύοντας τον υπερπληθωρισμό. Αντ’ αυτού, η διαδικασία εξόρυξής του είναι δαπανηρή και περίπλοκη.

Ωστόσο, υπήρχαν λόγοι για τους οποίους το σύστημα Μπρέτον Γουντς καθιερώθηκε, αρχικά, κυρίως για να απομακρύνει τον κόσμο από την ισχυρή εξάρτηση από το χρυσό. Η Μεγάλη Ύφεση κατηγορήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, για την έλλειψη και την ακαμψία του χρυσού, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να ελέγξουν πραγματικά την προσφορά χρήματος στην οικονομία.

Ευρώ

Το ευρώ παραμένει το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα σε συναλλαγματικά αποθέματα, καθιστώντας το έτσι σε πραγματικό ανταγωνιστή του δολαρίου. Είναι, επίσης, ένα πολυμερές μέσο ανταλλαγής με τη δική του τράπεζα, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των συναλλαγών συναλλάγματος.

Ωστόσο, μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2009, το ευρώ παρέμεινε σε αδύναμη θέση. Οι προσπάθειες μετριασμού των συνεπειών της οικονομικής επιβράδυνσης αντισταθμίστηκαν από διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και αυτών των χωρών στη νότια και ανατολική Ευρώπη σχετικά με το καταλληλότερο πακέτο τόνωσης.

Ακόμα, όμως, και με την κυρίαρχη δύναμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έναντι της νομισματικής πολιτικής, η Ε.Ε. εξακολουθεί να στερείται κοινής δημοσιονομικής προσέγγισης.

Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης (SDR)

Γνωστά ως Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης (SDR), αυτά τα συμπληρωματικά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν δημιουργηθεί και διατηρηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από το 1969.

Ακόμα, τα SDR βασίζονται σε ένα ρυθμιζόμενο καλάθι βασικών νομισμάτων και είναι προσιτά σε όλα τα έθνη. Μπορούν να λειτουργήσουν ως καθολικό αποθεματικό, αλλά όχι ως άμεσο μέτρο ανταλλαγής.

Εντούτοις, έχουν μειονέκτημα, καθώς με την ισχυρή θέση του στο ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να έχει την πρωταρχική δύναμη άσκησης βέτο σε όλες τις κατανομές SDR που δεν εγκρίνει.

Κρυπτονομίσματα

Τα  ψηφιακά νομίσματα, όπως είναι το Bitcoin, θεωρούνται αποκεντρωμένα, δεν έχουν φυσική υποστήριξη και δεν μπορούν να παραποιηθούν, αλλά τα συγκεκριμένα επιχειρήματα χρησιμοποιούνται συχνά εναντίον τους, καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι επιρρεπή σε χειραγώγηση και είναι εξαιρετικά ασταθή, λένε οι επικριτές.

Οι αμφιβολίες ώθησαν την παγκόσμια τράπεζα επενδύσεων, Goldman Sachs, να δηλώσει τον Μάιο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει καν να αναγνωρίζονται ως «κατηγορία περιουσιακών στοιχείων».

Ασιατικά νομίσματα

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προτείνουν ότι το ιαπωνικό γιεν και το κινεζικό γιουάν μπορούν τώρα να θεωρηθούν ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις έναντι του δολαρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα παρέμεινε ένα από τα πιο δημοφιλή νομίσματα στον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας σχεδόν το 6% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων το 2019.

Ωστόσο, παραμένει θύμα μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία κατέχει σχεδόν το ήμισυ του τεράστιου εθνικού χρέους της χώρας. Με τον επίμονο αποπληθωρισμό, το κράτος μπορεί να μην είναι πρόθυμο να δει πραγματικά την αξία του γιεν να αυξάνεται τόσο πολύ, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, προκειμένου να διατηρήσουν τις ιαπωνικές εταιρείες ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Επίσης, η Κίνα είναι μια διεκδικήτρια της θέσης των ΗΠΑ ως οικονομική δύναμη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ από την άποψη του τεράστιου ΑΕΠ της, αν και μόνο αν μετρηθεί σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.

Παρά την πρόοδο του γιουάν, το νόμισμα εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ στενά από τις νομισματικές πολιτικές της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, κάτι που το εμποδίζει να γίνει πραγματικά παγκόσμιο, σύμφωνα με αναλυτές.

Μέχρι στιγμής, το γιουάν αντιπροσωπεύει μόλις το 4% των συναλλαγών συναλλάγματος, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας