Καταρρέει η ΕΕ.O Μακρόν σε κατήφορο καλεί Μέρκελ για επανίδρυση Ευρώπης!

1570

Είναι οι προσπάθειες τους των συφοριασμένων, είναι οι προσπάθειες τους σαν των Τρώων, χωρίς, όμως, την περηφάνια και των ηρωισμό των τελευταίων.

To μέλλον της ΕΕ, εν όψει και των ευρω-εκλογών του Μαΐου και της κατάρρευσης των προοπτικών της, εξέτασαν με απόγνωση ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα των δυο Παγκοσμίων Πολέμων.

Κι’ αυτά, την ώρα που και οι δυο αυτοί ηγέτες, που είναι οι μόνοι που στηρίζουν την σημερινή ΕΕ, βλέπουν τη θέση τους να κλονίζεται και ακολουθούν ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό, εκλογικό και δημοσκοπικό κατήφορο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την επανίδρυση της Ευρώπης – η οποία βεβαίως δεν δίνει λύση- μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιου χάους και κάλεσε την Γερμανία να προσεγγίσει την Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης, ασκώντας πίεση προς την Αγγελα Μέρκελ έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, κατά τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο των εθνικιστικών τάσεων.

“Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος” και για τον λόγο αυτόν “η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη“, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

“Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιγνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή”, πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο για να συμμετάσχει στην ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολέμων.

Η καγκελάριος Μέρκελ, με την οποία είχε συνομιλίες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, συμφώνησε με τη ιδέα ότι η Ευρώπη “βρίσκεται σε σταυροδρόμι” και οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά πίσω από το κοινό γαλλο-γερμανικό μέτωπο που παρουσίασαν οι δύο ηγέτες, η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν ακούσθηκε επίσης ως έμμεση κριτική για αυτό που πολλοί γάλλοι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν κατ΄ιδίαν ως αναβλητικότητα και δισταγμό στην στάση που τηρεί το Βερολίνο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ακινησία

“Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας;”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που έχει καταστήσει την μεταρρύθμιση της Ευρώπης πυλώνα της προεδρικής του θητείας.

Απέναντι στην πρόκληση του λαϊκισμού, πρέπει να αναλάβουμε νέα ρίσκα, να υπερβούμε τα ταμπού μας και να ξεπεράσουμε τις συνήθειές μας”, είπε.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα, η γαλλογερμανική αρμονία είναι λιγότερο προφανής.

Ένα από τα παραδείγματα είναι το θέμα του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης για την υποστήριξη των επενδύσεων, θέμα προτεραιότητας για τον Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο θα συζητηθεί κατά την διάρκεια του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Έπειτα από διαβουλεύσεις μηνών, το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν την Παρασκευή επί ενός γενικού πλαισίου επί του κοινού προϋπολογισμού, αλλά όχι επί του ποσού που μένει να προσδιορισθεί. Την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ήλπιζε αρχικά σε ένα πακέτο πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε κατά την ομιλία στο ζήτημα λέγοντας ότι “το νέο βήμα μας προκαλεί φόβο διότι ο καθένας θα πρέπει να μοιρασθεί … ένα αυξανόμενο τμήμα του προϋπολογισμού του…” και κάλεσε την Γερμανία, την τόσο προσηλωμένη στον σεβασμό των καθησυχαστικών κανόνων, και την Γαλλία, η οποία ορισμένες φορές έχει την τάση να αντιμετωπίζει με καχυποψία τους κανόνες και να θέλει να τους παρακάμψει, να κάνουν στον τομέα αυτόν ένα βήμα ο ένας προς τον άλλον.

Το Παρίσι και το Βερολίνο διαφωνούν επίσης επί ενός άλλου σχεδίου που κομίζει στη Ευρώπη ο Εμανουέλ Μακρόν, της φορολόγηση των γιγάντων του Ιντερνετ, των Gafa. Η Γαλλία θα ήθελε μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τον Δεκέμβριο και προειδοποίησε πρόσφατα ότι μία άρνηση της Γερμανίας θα εκλαμβανόταν ως “ρήξη εμπιστοσύνης”.

Η Αγγελα Μέρκελ φοβάται αμερικανικά αντίποινα στις γερμανικές εταιρείες και θα προτιμούσε να καθυστερήσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μέχρι το 2021.

Γαλλία: Κατήφορος χωρίς τέλος για τον Μακρόν

 

Το ποσοστό της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα καθώς γιγαντώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» –από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους σε περίπτωση ανάγκης– ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και σημαδεύτηκε από τον θάνατο μιας διαδηλώτριας που χτυπήθηκε από μια οδηγό σε ένα μπλόκο στη Σαβοΐα.

Μόνο το 25% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Ifop, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 9 με 17 Νοεμβρίου, δήλωσαν ευχαριστημένοι με τον Μακρόν, σε σχέση με το 29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα περίπου 2.000 ανθρώπων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

Ο Μακρόν ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από 18 μήνες υποσχόμενος την αναζωογόνηση της οικονομίας και την μεταρρύθμιση των θεσμών αδιαφόρησε για την πτώση της δημοτικότητάς του και προωθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η χαλάρωση των νόμων περί προσλήψεων αλλά και απολύσεων.

Η κυβέρνησή του εισήγαγε μέτρα για την αύξηση της τιμής των καυσίμων ώστε να ενθαρρύνει τους οδηγούς να προτιμούν τα λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα προκαλώντας αντιδράσεις στους ψηφοφόρους, κυρίως των περιοχών εκείνων που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα καθώς το αυτοκίνητο είναι το μοναδικό μέσο μετακίνησής τους.

Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Ifop που επίσης δημοσιεύεται σήμερα στην JDD το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική βοήθεια των νοικοκυριών ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιήσει με αργότερους ρυθμούς το φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιό της.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Μακρόν έχει πέσει στο 21% και σε άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έπειτα από ένα θερμό καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο για την βίαιη συμπεριφορά ενός πρώην συνεργάτη του Μακρόν αλλά και από τις αποχωρήσεις πολλών υπουργών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας