Από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πραγματοποιήσει μία πρωτοφανή έκρηξη, έχοντας ακόμα και… οκταπλασιαστεί μέσα σε ελάχιστο διάστημα, λόγω της ασταμάτητης καταιγίδας που έχει προκαλέσει στις αγορές η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και η αβεβαιότητα των επιπτώσεών της στην οικονομία, προκαλώντας κύμα μέτρων από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό και αρκετό να σταματήσει το κύμα ρευστοποιήσεων και την φυγή των επενδυτών που έχουν στείλει στα τάρταρα τις αποτιμήσεις των assets διεθνώς.
Πιο αναλυτικά, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές αυξάνεται σήμερα στο 3,02% έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 9% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα και κατά 230% σχεδόν από το 0,92% που είχε βρεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και πριν το βίαιο διεθνώς sell-off λόγω κορονοϊού. Το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 330 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β πριν μερικές εβδομάδες.
Σχεδόν… εξωπραγματική είναι και η αύξηση στην απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία πλέον κινείται στο 2,75% έχοντας ουσιαστικά εκτοξευθεί κατά περισσότερο από… 800% (!) από το 0,3% που βρισκόταν πριν μόλις τέσσερις εβδομάδες και πλησιάζει επικίνδυνα την απόδοση του 10ετούς, κάτι που αποτελεί ένα πολύ αρνητικό σήμα για την ελληνική καμπύλη.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο κορονοϊός έχει γονατίσει το ελληνικό story ενώ βάζει πλέον φρένο στα όποια θετικά σενάρια σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων. Μέχρι πρόσφατα, πολλοί μιλούσαν για πολλαπλές αναβαθμίσεις της Ελλάδας φέτος και θεωρούσαν πιθανή την επενδυτική βαθμίδα το 2021, ωστόσο οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα “παγώσουν”, καθυστερώντας έτσι σημαντικά τον δρόμο προς το investment grade. Όπως σημείωσε χθες η UBS, για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες είναι δύο χώρες πολύ ευαίσθητες στις διαταραχές του τουρισμού, οι αναβαθμίσεις που αναμένονταν για το τρέχον έτος πλέον έχουν βγει εκτός “τραπεζιού”.
Σημειώνεται πως η Goldman Sachs προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν την κρίση, ενώ η Citigroup, προχώρησε σε ρευστοποιήσεις των θέσεων της σε αυτά, κλείνοντας το trade που άνοιξε τον Δεκέμβριο με σύσταση αγοράς των ελληνικών 10ετών έναντι των γερμανικών.
*Ελευθερία Κουρτάλη