Κατά Βαρθολομαίου ο Πατριάρχης Σερβίας για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

1567
σερβική

Σε πλήρη, σχεδόν, απομόνωση έχει αρχίσει να περιέρχεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος μετά την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο με ένα σχίσμα στην Ορθοδοξία, που πλέον πρέπει να θεωρείται βέβαιο, αλλά και με το ίδιο το μέλλον του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Την αντίθεση του στην χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέφρασε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος.

Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην πρόσφατα δημιουργηθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία έρχεται ως παραβίαση της παλαιάς αρχής της συνδιαλλαγής και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σχίσμα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με τον Σερβίας Ειρηναίο, σε συνέντευξή του σε σερβική εφημερίδα.

«Έχουμε ήδη ένα μεγάλο σχίσμα εξαιτίας του παπισμού ως απόκλιση από το πνεύμα της συμφιλίωσης — το σχίσμα ανάμεσα στη χριστιανική Ανατολή και τη Δύση, το οποίο διήρκεσε αιώνες. Εξαιτίας αυτού του νέου ανατολικού μοντέλου του παπισμού μπορεί να προκληθεί ένα νέο μεγάλο σχίσμα» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι η Κωνσταντινούπολη θα βρει τη δύναμη να μην ακολουθήσει το μονοπάτι που είχε πάρει, καταστρέφοντας την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η μόνη πιθανή διέξοδος από αυτή τη βαθιά κρίση είναι η επιστροφή στην αρχή της συνδιαλλαγής και της αιώνιας κανονικής τάξης στην υπεύθυνη πανορθόδοξη επίλυση των προβλημάτων αντί της υπερβολικής επιμονής στην υπεροχή και στα δικά μας ιδιαίτερα και αποκλειστικά προνόμια και εξουσίες… από την αντίληψη του «πρώτου χωρίς ίσους» στην αντίληψη του «πρώτου μεταξύ ίσων», διότι η πρώτη καταργεί την μέχρι τώρα απαραβίαστη ορθόδοξη αρχή της συνδιαλλαγής» κατέληξε ο πατριάρχης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας