Κατάρρευση ΗΠΑ-Πάνω από 180-νεκροί στη Καμπούλ-Σάλος με διαρροή «συνεργατών» σε τρομοκράτες

819
Σάλος με διαρροή «συνεργατών» σε τρομοκρά

«Δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπαρόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου

Περισσότερα από 180 είναι τα θύματα των αιματηρών εκρήξεων που σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη 27 Αυγούστου σύμφωνα με πηγές από το αφγανικό υπουργείο Υγείας που επικαλούνται οι New York Times. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Καμπούλ δυσκολεύονται να περιθάλψουν τους τραυματίες.Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι Αφγανοί που ψάχνουν εδώ και ώρες τους συγγενείς τους που αγνοούνται μετά τις επιθέσεις.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 95 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS. Ωστόσο, η λίστα των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Βρετανοί ανάμεσα στα θύματα

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 3 Βρετανοί και συγκεκριμένα 2 ενήλικες και ένας έφηβος. Ακόμα δύο Βρετανοί έχουν τραυματιστεί.

«Είμαι βαθύτατα λυπημένος αφότου έμαθα πως δύο Βρετανοί και το παιδί ενός ακόμα Βρετανού είναι ανάμεσα στους νεκρούς από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, ενώ ακόμα δύο είναι τραυματίες Αυτοί ήταν αθώοι και αποτελεί τραγωδία το γεγονός πως δολοφονήθηκαν από άνανδρους τρομοκράτες ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν τους οικείους τους πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

«Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη», υποστηρίζει το Πεντάγωνο

Ένας ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας και μία η έκρηξη που σημειώθηκε στην Καμπούλ την Πέμπτη, σημειώνει το Αμερικανικό Πεντάγωνο. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.

Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».

Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες στο αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Λογαριάζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή στο τέλος του μήνα. Και όσο πλησιάζει (η ημερομηνία) θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας (…) αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε. Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.

Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ασύλληπτη γκάφα από την πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας

Σάλο έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η είδηση πως υπεύθυνοι της πρεσβείας στην Καμπούλ άφησαν πεταμένα στο έδαφος στοιχεία Αφγανών διερμηνέων και συνεργατών του Ηνωμένου Βασιλείου, με κίνδυνο αυτοί να υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν. Τα έγγραφα περιέχουν ονόματα διευθύνσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς. Τα έγγραφα βρήκε δημοσιογράφος των Times και το γεγονός επιβεβαίωσε και η βρετανική κυβέρνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει στους Ταλιμπάν λίστα συνεργατών τους

Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Καμπούλ έδωσαν στους Ταλιμπάν λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών, προσώπων που έχουν λάβει την πράσινη κάρτα, και Αφγανών συνεργατών τους για να τους επιτραπεί είσοδος στην περίμετρο του αεροδρομίου της Καμπούλ, το οποίο ελέγχουν οι Ταλιμπάν.

Η είδηση προκάλεσε οργή στο Κογκρέσο με Γερουσιαστές και Βουλευτές να λένε πως αυτός ο κατάλογος έγινε αυτομάτως μια λίστα θανάτου στα χέρια των Ταλιμπάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας