Καλάβρυτα 1943-Αντιδράσεις για τον «καλό» ναζί που «έσωσε» γυναικόπαιδα

658
Αντιδράσεις για τον «καλό» ναζί που «έσωσε»

Το τρέιλερ της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» προκάλεσε αντιδράσεις σε τοπικούς φορείς και απογόνους του Ολοκαυτώματος στην περιοχή. Κατηγορούν τους υπεύθυνους ότι περιλαμβάνουν μυθεύματα περί «καλών ναζί» που δεν επιβεβαιώνονται ιστορικά

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» προσπαθεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί. Το Δεκέμβρη του 1943 οι ναζί εκτέλεσαν 500 άτομα και έκαψαν το χωριό των Καλαβρύτων, γράφοντας μία από τις πιο μαύρες ιστορίες της κατοχής στην Ελλάδα.

Η πολυαναμενόμενη ταινία, στην οποία συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία πριν ακόμα προβληθεί στους κινηματογράφους. Το τρέιλερ που κυκλοφορεί έχει εξοργίσει τοπικούς φορείς και απογόνους του Ολοκαυτώματος που προαναγγέλλουν μηνύσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος καταγγέλλει τους υπεύθυνους της ταινίας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Ειδικότερα σημειώνουν πως στην ταινία επιχειρείται η αναβίωση του μύθου περί περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα!

Πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία.

Οι κάτοικοι είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπεύθυνους

Όπως αποκαλύπτει στην «Π» ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2.5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθιονδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει, ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας