Και εσύ Α. Συρίγο; Χάγη να’ναι και ότι να’ναι;

1369
χάγη

Με απορία διαβάσαμε την τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου, γνώστη των ελληνοτουρκικών θεμάτων και βουλευτή της Ν.Δ, για την προσφυγή στη Χάγη.

Ο Άγγελος Συρίγος αποφεύγει, πράγματι, να στηρίξει την προσφυγή πακέτο στη Χάγη για όλα όσα η Τουρκία θεωρεί “διαφορές” και τα οποία συνιστούν απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις.

Προφυλάσσεται ο Άγγελος Συρίγος και μιλάει για προσφυγή στη Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.

Και πάλι όμως δεν αποφεύγει το λάθος.

Δεν μας λέει σε ποια βάση και με ποιους κανόνες θα γίνει αυτή η προσφυγή για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ και παραπέμπει το κρίσιμο αυτό ζήτημα στη συνομολόγηση του απαραίτητου συνυποσχετικού για να πάμε στη Χάγη.

Αυτό είναι όμως το μέγα ολίσθημα.

Συζήτηση για συνυποσχετικό παραπομπής στη Χάγη χωρίς η Τουρκία να έχει δεσμευθεί εκ των προτέρων ότι η οριοθέτηση θα γίνει με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και χωρίς να έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, θα αποτελέσει μια μεγάλη παγίδα για την χώρα μας.

Αν η Ελλάδα μπει στη συζήτηση για συνυποσχετικό και προσφυγή στη Χάγη χωρίς τις ως άνω προϋποθέσεις, σημαίνει απλώς ότι είναι διατεθειμένη να τις παρακάμψει. Διότι αν αποχωρήσει ή διακόψει τις συζητήσεις για συνυποσχετικό επιζητώντας δεσμεύσεις σαν τις παραπάνω από την Τουρκία πριν την Χάγη, τότε κινδυνεύει να κατηγορηθεί η χώρα μας για αδιαλλαξία από τη διεθνή κοινότητα.

Κρίμα κ Α. Συρίγο, Χάγη, χωρίς, εκ των προτέρων δεσμεύσεις της Τουρκίας ότι σέβεται  συγκεκριμένα τα διεθνή δεδομένα και τις διεθνείς συνθήκες όπως εκφράζονται στο Αιγαίο, σημαίνει πως η Ελλάδα είτε θα περιέλθει σε δεινή θέση , είτε θα χάσει το μισό Αιγαίο.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας