Και δεύτερο δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις

1220
ομόλογα

Η κυβέρνηση, τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι το 1/3 του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αποφάσισε να κάνει ως αρχή ένα χριστουγεννιάτικο “δωράκι” από το ματωμένο υπερπλεόνασμα στις επιχειρήσεις, ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ, μειώνοντας κατά 5% την προκαταβολή φόρου από 100% σε 95%.

Να σημειωθεί ότι αυτό το “δώρο” δεν δίνεται μόνο στις πολύ μικρές και μικρές, άντε και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στις μεγάλες επιχειρήσεις ακόμα και τις πολυεθνικές εταιρείες.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα προκλητικό όταν είναι γνωστό ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εμφανίζουν, παρά την συνεχιζόμενη κρίση, όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

Το παραπάνω “δώρο” είναι το δεύτερο που προσφέρεται στις επιχειρήσεις, οι οποίες αρχής γενομένης από τα κέρδη του 2019 θα δουν να μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησής τους από το 28% στο 24%.

Οικονομικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iksra ότι η επενδυτική άπνοια που συνεχίζεται αμείωτη στην χώρα, ως μείζον οικονομικό πρόβλημα που καθηλώνει την οικονομία, δεν οφείλεται στην υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων.

Πέραν αυτού, η μείωση του φορολογικού βάρους στις επιχειρήσεις δεν συνδέεται με ρήτρες ή ουσιώδεις δεσμεύσεις που θα συνδέουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις με νέες επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Το αναπτυξιακό παραγωγικό επενδυτικό ζήτημα της χώρας είναι θέμα ζωής και θανάτου για την Ελλάδα μπροστά στα θυελλώδη χρόνια που έρχονται στην περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο και όμως για αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει εθνική στρατηγική από το δουλοπρεπές κατεστημένο της χώρας, το οποίο είναι γονυκλινές προς τα έξω και υποτακτικό στους ολιγάρχες από τα μέσα.

 

Λ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας