Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης: “Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα”

1451
Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό

“Η γρίπη πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό”

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τον κορωνοϊό, τα εμβόλια και τα lockdown. 

«Ο κορωνοϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους, αλλά για να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους, το βάρος του κύματος μετατίθεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι έντονη στην Ελλάδα αυτή η μετατόπιση. Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι» είπε ο κ. Ιωαννίδης.

«Το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο, απλά δεν είναι το μοναδικό. Ο εμβολιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι σε προστατεύει από τη σοβαρή νόσο. Αυτό το όφελος υπάρχει ανεξαρτήτου ηλικίας, αλλά είναι πιο έντονα ποσοτικά όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα, όπως φαίνεται και στην Αγγλία».

Ο καθηγητής Ιωαννίδης δήλωσε πως δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

«Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς» είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη στήριξη του συστήματος υγείας και να αποφεύγουμε τις μαζικές εκθέσεις, ιδίως τα ευπαθή άτομα και οι ανεμβολίαστοι.

Ο Γ.Ιωαννίδης παρομοίασε την πανδημία με Μαραθώνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του Μαραθώνιου.

«Μια πανδημία είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι κάτι που κάνουμε με σπριντ, ούτε με βούρδουλα. Κάποια στιγμή σε όλους τους Μαραθώνιους φτάνει το βράδυ και τελειώνει. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν μείνει στη μέση του Μαραθωνίου. Είμαστε στην ίδια κοινωνία, όποιος χάνεται, χάνεται για όλους» είπε για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πρόσθεσε πως θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Για την γρίπη 

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στη γρίπη, η οποία επανήλθε. Ο καθηγητής συνέστησε να μην παραλείπουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης.

«Ο κάθε ιός έχει τον δικό του χώρο. Την χρονιά που περάσαμε η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε. Μπορεί να έλθει, ήδη επανέρχεται απ’ ότι φαίνεται, δεν ξέρουμε την έντασή της. Η γρίπη κατά μέσο όρο είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό» επεσήμανε.

Κάθε χρόνο 500.000 με 700.000 πεθαίνουν από γρίπη.

Άλλος ένας χειμώνας με κορωνοϊό

Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τα παιδιά και τη μετάδοση του ιού. Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό και αποτελούν ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων και πρέπει να εμβολιαστούν.

«Αυτό σημαίνει πως όταν να έχεις ενεργή συνέχεια στο επιδημικό κύμα, ο ιός έχει ευκαιρίες να δημιουργήσει νέες μορφές του. Ο ιός κάνει λάθη. Αυτά τα λάθη σημαίνουν ότι είναι πιο επιθετικός ή ανεκτικός».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πολλές χώρες έχουν τελειώσει πρακτικά με τον ιό, όπως οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο κορωνοϊός θα πάρει παράταση λόγω της προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας, επομένως και αυτό τον χειμώνα θα μας ταλαιπωρήσει ο κορωνοϊός.

«Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Το lockdown είναι κακή λύση. Ήταν καλή λύση όταν δεν ξέραμε πώς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας