Καθαρίστριες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: 48ωρη απεργία στις 8-9 Οκτωβρίου

1269
καθαρίστριες

Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας για τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από τη χθεσινή στάση εργασίας. 

Οι κινητοποιήσεις, που καλύπτονται από το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας αποτελούν απάντηση στην απόφαση της Πρυτανείας να δημοσιεύει Προκήρυξη, καλώντας υποψήφιους εργολάβους να αναλάβουν την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, σε μια ρατσιστική, ηλικιακή διάκριση, και ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των εργολάβων, οι Πρυτανικές Αρχές αναφέρουν ρητά στην προκήρυξη ότι οι εργαζόμενες που θα προσληφθούν πρέπει να είναι κάτω των 25 ετών και άγαμες, γεγονός που συνεπάγεται ότι το σύνολο σχεδόν των 30 καθαριστριών στα κτΉρια του Πανεπιστημίου στο Βόλο και τη Λάρισα, που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 25 ετών, δεν δικαιούνται επαναπρόσληψη και θα απολυθούν μόλις λήξει η σύμβασή τους το Δεκέμβρη του 2018.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου μαζί με καθαρίστριες, είχε συνάντηση με τον πρύτανη απαιτώντας: Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού που προβλέπει επιστροφή των εργολάβων στην καθαριότητα του Ιδρύματος. Άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην γίνει καμία απόλυση. Λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με βάση την εργατική νομοθεσία. Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Η απάντηση του πρύτανη ήταν ότι οι ενέργειες της Πρυτανείας στηρίζονται στους νόμους και τις κατευθύνσεις του Επιτρόπου, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι πρυτανικές αρχές ενεργούν σε πλήρη εναρμόνιση με τη συνολική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, που θέλει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μισθό που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Αμέσως μετά, το Δ.Σ. του Σωματείου, μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου, αποφάσισαν συνέχιση των αγωνιστικών δράσεων, με πρώτο σταθμό την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα και Τρίτη 8 και 9 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας