Οι δυνάμεις του Καζακστάν, υποστηριζόμενες από στρατεύματα υπό την ηγεσία της Ρωσίας, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση του ελέγχου μετά τη συντριβή των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στο έθνος της κεντρικής Ασίας εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Περίπου 5.800 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, έχουν τεθεί υπό κράτηση από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις και οι αρχές επιβολής του νόμου πραγματοποιούν επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε η προεδρική διοίκηση του Καζακστάν στον ιστότοπό της. Έχουν αναφερθεί δεκάδες νεκροί και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev κήρυξε τη νίκη σε μια αιματηρή σύγκρουση με ανθρώπους που διαμαρτύρονται για την εκτεταμένη διαφθορά και τη φτώχεια σε αυτό που είναι η πιο σοβαρή πρόκληση για την ηγεσία του Καζακστάν από την ανεξαρτησία το 1991.
Τα στρατεύματα από τον κυριαρχούμενο από τη Ρωσία Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας έχουν εξασφαλίσει βασικές υποδομές, σύμφωνα με η διοίκηση.
Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, βασικό σύμμαχο του πρώτου προέδρου της χώρας και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, και άλλους άγνωστους αξιωματούχους στις 6 Ιανουαρίου ως ύποπτους για προδοσία, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση το Σάββατο. Ο Massimov διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός υπό τον Nursultan Nazarbayev, ο οποίος παρέδωσε την προεδρία στον Tokayev το 2019, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο μέρος της πολιτικής και οικονομικής του εξουσίας. Ο Nazarbayev, 81 ετών, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα.
“Η σύλληψη του Massimov εντάσσεται στην αφήγηση ότι αυτές οι διαμαρτυρίες εξέθεσαν έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ της ελίτ”, δήλωσε η Kate Mallinson, η ιδρύτρια της Prism Political Risk Management στο Λονδίνο. “Το γεγονός ότι ο Τοκάγιεφ ζήτησε βοήθεια από τους Ρώσους είναι ένα σημάδι ότι δεν έχει την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας”.
Ο Ναζαρμπάγιεφ παρέδωσε οικειοθελώς την τελευταία του σημαντική κυβερνητική θέση, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Τοκάγιεφ, καθώς η κατάσταση εντάθηκε, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό του, Άιντος Ουκιμπάι την Κυριακή. Ο Ναζαρμπάγιεφ παραμένει στην πρωτεύουσα του Νουρ-Σουλτάν και σε επαφή με τον Τοκάγιεφ, είπε ο Ουκιμπάι νωρίτερα στο Twitter.
Οι διαμαρτυρίες, που πυροδοτήθηκαν από τον διπλασιασμό της τιμής ενός δημοφιλούς καυσίμου κινητήρα σε μια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στο δυτικό Καζακστάν, γρήγορα εξελίχθηκαν σε πανεθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνοδεύτηκαν από εκτεταμένες λεηλασίες και βία. Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και αεροδρόμια στη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι τόσο μεγάλη όσο η Δυτική Ευρώπη και είναι πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά.
Δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, καθώς ο Τοκάγιεφ έδωσε εντολή πυροβολισμού για να αποκατασταθεί η τάξη. Με τη χώρα να βρίσκεται υπό συσκότιση πληροφοριών και τις υπηρεσίες διαδικτύου και μηνυμάτων να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μπλοκαρισμένες, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ χαμηλός. Ορισμένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν στρατεύματα να πυροβολούν αυτόματα όπλα στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη, όπου ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι 20.000 “ληστές” είχαν επιτεθεί σε κυβερνητικά κτίρια. Ο Τοκάγιεφ έχει κατηγορήσει για μεγάλο μέρος της βίας ξένες επιρροές.
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές βοήθησαν στην ανακατάληψη του αεροδρομίου του Αλμάτι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, το οποίο είπε ότι 75 αεροσκάφη πέταξαν τις δυνάμεις τους στο Καζακστάν μετά την έκκληση του Τοκάγιεφ για βοήθεια. Η Ρωσία τοποθέτησε έναν αξιωματικό που ηγήθηκε των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και την Ουκρανία υπεύθυνο για την ανάπτυξη στρατευμάτων από τον CSTO, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.
Ο Τοκάγιεφ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησής του και απομάκρυνε αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του Μασίμοφ στις 5 Ιανουαρίου, στη μεγαλύτερη κυβερνητική ανατροπή από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Δεσμεύτηκε να παραμείνει στη Νουρ-Σουλτάν “ό,τι κι αν συμβεί”.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μιλήσει με τον Τοκάγιεφ πολλές φορές από την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου το Σάββατο. Ο Τοκάγιεφ είπε ότι η κατάσταση στο Καζακστάν σταθεροποιείται και ζήτησε συνάντηση των ηγετών του CSTO. Η συμμαχία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη στις 10 Ιανουαρίου, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων Interfax την Κυριακή.
Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να μιλήσει για την κατάσταση στο Καζακστάν στις επικείμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη Γενεύη σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Κυριακή στο Interfax ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Ενώ ο Τοκάγιεφ είπε ότι η ανάπτυξη του CSTO θα είναι βραχυπρόθεσμη, η έκκληση προς τους Ρώσους για βοήθεια θα μπορούσε να υπονομεύσει την εγχώρια εξουσία του εάν θεωρηθεί ότι θυσιάζει την κυριαρχία του Καζακστάν, σύμφωνα με τον Mallinson.
“Θα είναι δύσκολο για τον Τοκάγιεφ να παραμείνει στην εξουσία για πολύ χωρίς να συμμετάσχει στην ελίτ της εποχής Ναζαρμπάγιεφ”, είπε ο Μάλινσον. “Έχουν τόσο πολύ πλούτο που δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει αυτές τις δομές”.
Καταδικάζει τη βία η ΕΕ
H Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε “σθεναρά την εκτεταμένη βία” στο Καζακστάν και κάλεσε σε αποκλιμάκωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Ανησυχούμε για τη βία που ξέσπασε μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις στο Καζακστάν, το οποίο είναι σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση“, με την οποία έχει συνάψει “συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας”, που βρίσκεται σε ισχύ, καθώς και “για τη σταθερότητα της περιοχής” ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.
“Λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια ζωών και καταδικάζουμε σθεναρά τις εκτεταμένες πράξεις βίας. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις, να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποκίνηση σε βία, να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση ανά πάσα στιγμή και να αποφευχθεί η εκμετάλλευση της αναταραχής για άλλους σκοπούς” συνέχισε.
Η ΕΕ εξέφρασε την ετοιμότητά της για την παροχή βοήθειας ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση.
“Η εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καζακστάν καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών” σημείωσε ο κ. Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.
Η ΕΕ απευθύνει έκκληση στις αρχές του Καζακστάν “να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αυτή τη δύσκολη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών τους, ιδιαίτερα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης”, καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας