Κίνα: Λάθος των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία INF

1216
κίνα

Σύμφωνα με το Πεκίνο, η «εμβληματική» συμφωνία ΗΠΑ – ΕΣΣΔ που συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα, παραμένει σήμερα εξαιρετικά σημαντική και θα είναι λάθος της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει μονομερώς.

Θα κάνουν λάθος οι ΗΠΑ αν αποχωρήσουν μονομερώς από την εμβληματική συμφωνία της εποχής του Ψυχρού πολέμου για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων από την Ευρώπη”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνίνγκ.

«Η Συνθήκη INF είναι μια σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων, που έχει συναφθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η συμφωνία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων, στη διατήρηση της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας. Σήμερα παραμένει εξαιρετικά σημαντική», πρόσθεσε η ίδια.

Το περασμένο Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη για τα πυρηνικά (INF), ισχυριζόμενος ότι οι Ρώσοι την παραβιάζουν.

Τον περασμένο Μάιο ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως αντίποινα για δήθεν παραβιάσεις στη συνθήκη INF. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε απαντήσει ότι η Ρωσία ποτέ δεν παραβίασε τη Συνθήκη, τηρεί τις υποχρεώσεις της και σκοπεύει να συνεχίσει να τις τηρεί.

Η Συνθήκη που υπέγραψαν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ το 1987, απαγορεύει την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και την δοκιμή πυραύλων εδάφους με εύρος 500-1000 χλμ και και 1.000-5.500 χλμ.

Οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μια την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας. Ωστόσο η διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε λάβει την απόφαση να μην αποχωρήσει από τη Συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας