Κίνα: Επιπλέον 30 εκατ. δολάρια στον ΠΟΥ, κόντρα σε Τραμπ

806
κίνα

Δωρεά επιπλέον 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατομμύρια ευρώ) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα κάνει η Κίνα για να υποστηρίξει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, μία μόλις εβδομάδα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τη χρηματοδότηση του οργανισμού από τις ΗΠΑ λόγω των χειρισμών του κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Η δωρεά έχει στόχο ιδιαίτερα την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών, προσθέτει σε μήνυμά της στο Twitter η Χουά, στο οποίο σημειώνει επίσης ότι η Κίνα έχει ήδη κάνει δωρεά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον ΠΟΥ τον Μάρτιο.

«Αυτό θα εξυπηρετήσει κυρίως στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας του Covid-19 και στην υποστήριξη της ανάπτυξης των συστημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε παράλληλα και ο έτερος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Μια εβδομάδα μετά την απόφαση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας την χρηματοδότηση του ΠΟΥ, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα τη λήψη θέσεων από τον οργανισμό που οι ίδιες κρίνουν υπερβολικά ευνοϊκές προς το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε επίσης την κακή διαχείριση από τον διεθνή οργανισμό της πανδημίας που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό. «Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ιατρικούς ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση στο πεδίο, η επιδημία θα μπορούσε να έχει αναχαιτιστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους» είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Πίσω από την αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ κρύβεται, εντούτοις, η αγωνιώδης προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να ρίξει στον διεθνή οργανισμό και στην Κίνα τις ευθύνες για την απροθυμία του να ληφθούν εγκαίρως μέτρα στις ΗΠΑ για την προστασία του πληθυσμού. Άλλωστε, επιμένει και τώρα, παρά το ότι οι νεκροί στη χώρα του ξεπέρασαν τους 50.000, να ζητάει την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί, έστω και καθυστερημένα.

Μετά την ανακοίνωση της αναστολής της χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι «υπονομεύει τη διεθνή συνεργασία» κατά του Covid-19 και κάλεσε την Ουάσινγκτον να «αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της».

«Η στήριξη του ΠΟΥ σε μια κρίσιμη στιγμή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της επιδημίας συνιστά υπεράσπιση των ιδανικών και των αρχών της πολυμέρειας και υπεράσπιση του καθεστώτος και της αρχής του ΟΗΕ» σημείωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας