Κίνα: “Δεν συνιστά εισβολή η στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία”

1336

Οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν άξονα Κίνας-Ρωσίας και πλέον θα πρέπει να ζήσουν με αυτό.

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την τελευταία κατάσταση και καλούμε όλα τα μέρη να διατηρήσουν αυτοσυγκράτηση και να αποτρέψουν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε τακτική συνέντευξη Τύπου όπου ρωτήθηκε επανειλημμένα εάν το Πεκίνο καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο έχει ακολουθήσει μια προσεκτική γραμμή για την Ουκρανία καθώς η Μόσχα συγκέντρωσε χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα και επέκρινε τη Δύση για νέες κυρώσεις αφού η Ρωσία διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες ουκρανικές περιοχές που αναγνωρίζει πλέον ως ανεξάρτητες.

Η Χούα αρνήθηκε  να χαρακτηρίσει τη στρατιωτική δράση «εισβολή», χαρακτηρίζοντας τον όρο «μεροληπτικό» και απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Κίνα ήταν σε επαφή με Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες.

«Το ζήτημα της Ουκρανίας έχει ένα πολύ περίπλοκο ιστορικό υπόβαθρο» και ήταν αποτέλεσμα «διάφορων παραγόντων», είπε η Χούα στους δημοσιογράφους.

Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους τις τελευταίες εβδομάδες για «υποκίνηση» της κρίσης, με τη Χούα να είπε σε προηγούμενη ενημέρωση την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας