Κίνα για Χονγκ Κονγκ: Η Βρετανία θα υποστεί τις συνέπειες

1174
κίνα

Η Κίνα θα αντιδράσει αποφασιστικά σε απόπειρες επέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε εκπρόσωπος της πρεσβείας του ασιατικού γίγαντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κινεζική παρέμβαση έρχεται μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι αναστέλλει την ισχύ της διμερούς συμφωνίας έκδοσης με την αυτόνομη κινεζική περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα το διεθνές δίκαιο και βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.

«Τώρα η πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο προς λάθος κατεύθυνση, παραβλέποντας την επίσημη θέση της Κίνας και τις επαναλαμβανόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας. Για άλλη μια φορά παραβίασε το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και παρενέβη κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, σε μια προσπάθεια να διαταράξει την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας για την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ και υπονομεύει την ευημερία και τη σταθερότητα της πόλης. Η κινεζική πλευρά καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όπως συνέχισε ο Κινέζος αξιωματούχος: «Η Κίνα καλεί την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει αμέσως να παρεμβαίνει στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, που είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, με οποιαδήποτε μορφή. Η Μεγάλη Βρετανία θα υποστεί τις συνέπειες εάν επιμείνει να ακολουθήσει λάθος δρόμο».

Η αναστολή της συνθήκης έκδοσης κρατουμένων μεταξύ Βρετανίας και Χονγκ Κονγκ

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη συνθήκη έκδοσής της με το Χονγκ Κονγκ «αμέσως και επ’ αόριστον».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, χαρακτήρισε τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας που θεσπίστηκε από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ ως «σοβαρή παραβίαση» των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Η συνθήκη έκδοσης επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ να εκδώσουν άτομα που είναι ύποπτα για διάπραξη εγκλημάτων.

Η νομοθεσία, η οποία υποστηρίζεται από την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και υπογράφηκε σε νόμο από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 30 Ιουνίου, απαγορεύει την ανατροπή, την απόσχιση, την τρομοκρατία ή την ξένη συμπαιγνία που θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταδικάσει τον νόμο, ισχυριζόμενοι ότι απειλεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ αποτελούσε βρετανική αποικία από το 1842 και επανήλθε υπό κινεζική κυριαρχία ως Ειδική Διοικητική Περιοχή την 1η Ιουλίου 1997.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας