Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και στις συγκεντρώσεις στο Εμπόριο, την Κυριακή 7/5

1585

Η δήθεν διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και των δανειστών έφερε μια αντεργατική και αντιλαϊκή συμφωνία, που έχει το χαρακτήρα 4ου μνημονίου. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται και ένα προκλητικό «δώρο» προς τις μεγάλες πολυεθνικές του Εμπορίου, αυτό της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας και την άμεση νομοθέτηση για λειτουργία των καταστημάτων 32 (για την ώρα) Κυριακές του χρόνου.
Πρόκειται για μέτρο που χτυπά άμεσα την εργασιακή, κοινωνική και προσωπική ζωή των εργαζομένων στο Εμπόριο, ενδυναμώνει τον εργασιακό μεσαίωνα, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέτρο που χτυπά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στον καιάδα της ανεργίας. Είναι μέτρο που χτυπά την ανάπτυξη, την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, και σε καμία περίπτωση δεν είναι «εκσυχρονιστικό», όπως προκλητικά τη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας.
Ήδη, με τις 8 Κυριακές το χρόνο που επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τους εργαζομένους: Πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής  3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40%  δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας.
Τέλος, η κυβέρνηση και οι δανειστές ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί τους καταναλωτές. Ψεύδονται: δεν τους λείπουν οι ώρες να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα που τους στέρησαν και τους στερούν οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές σφαγιασμού μισθών, συντάξεων και λαϊκών εισοδημάτων.
Το ΜΕΤΑ καλεί τους πολίτες να μην ψωνίσουν την προσεχή Κυριακή 7 Μάη και τους εργαζομένους στο Εμπόριο να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία και να δώσουν συντονισμένα και αγωνιστικά δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα σωματεία και άλλες συλλογικότητες στην Αθήνα (Ερμού, Σύνταγμα) και σε όλες τις πόλεις της χώρας.

ΟΥΤΕ 8, ΟΥΤΕ 32, ΟΥΤΕ 52

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ

Το Γρ. Τύπου  του ΜΕΤΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας