Ιταλία: Το Κίνημα 5 Αστέρων διέκοψε διαπραγματεύσεις. Αντιφατικές, όμως, οι διεργασίες

934
διαπραγματεύσεις

Το Κίνημα των 5 Αστέρων διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνοντας ότι θα επαναληφθούν όταν το PD θα δεσμευθεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

Αργά χθες το βράδυ τα δύο κόμματα έφθασαν κοντά σε συμφωνία, με το Δημοκρατικό Κόμμα να δηλώνει ότι απέσυρε το βέτο του για την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Ωστόσο σήμερα το Κίνημα των 5 Αστέρων εξέδωσε την ανακοίνωση για την διακοπή των συνομιλιών, ακυρώνοντας την πρόοδο που είχε καταγραφεί.

Χθες, έπειτα από τετράωρες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε πλέον να εργασθούμε με τον τρόπο αυτόν. Ή θα υπάρξει αλλαγή στάσης ή τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα ξανασυναντηθούμε με το Δημοκρατικό Κόμμα όταν θα δώσει το ΟΚ για τον επαναδιορισμό του Κόντε.

Ο Τζουζέπε Κόντε δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων. Παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Χθες, ο Τζουζέπε Κόντε συμμετείχε στην τετράωρη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και τον ομόλογό του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι. Το Κίνημα ανακοίνωσε την νύκτα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έδωσε την απόλυτη υποστήριξή του στον Κόντε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι μένουν ακόμη λεπτομέρειες προς διευθέτησιν.

Τα δύο κόμματα επρόκειτο να επαναλάβουν τις συνομιλίες σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα και να ανακοινώσουν αύριο στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι αύριο συμφωνία, ο πρόεδρος θα πρέπει να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας