Ισραήλ: Το Ιράν σε δυο μήνες μπορεί να κατασκευάζει πυρηνική βόμβα

424
Το Ιράν σε δυο μήνες μπορεί να κατασκευάζει

Το Ιράν απέχει δύο μήνες από τα πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο πρόληψης που δεν συνεπάγεται την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.

“Το Ιράν απέχει μόλις δύο μήνες από την απόκτηση των απαραίτητων υλικών για ένα πυρηνικό όπλο”, δήλωσε ο Gantz σε συγκέντρωση με 60 πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ.

Οι δηλώσεις του Gantz  έλαβαν χώρα μία ημέρα πριν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ παρουσιάσει ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της αναβίωσης του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης του 2015 που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, συμφωνία από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018.

“Δεν γνωρίζουμε εάν το ιρανικό καθεστώς θα είναι πρόθυμο να υπογράψει μια συμφωνία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο “σχέδιο Β” προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες του Ιράν για πυρηνικά όπλα”, σημείωσε  ο Gantz.

“Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη και ευρύτερη συμφωνία από την προηγούμενη”, δήλωσε ο Gantz. Ένα “ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να υποκινήσει έναν αγώνα όπλων στην περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος άφησε υπονοούμενα  και για στρατιωτική δράση αν χρειαστεί. “Το κράτος του Ισραήλ έχει τα μέσα να ενεργήσει και δεν θα διστάσει να το πράξει – δεν αποκλείω το ενδεχόμενο το Ισραήλ να αναλάβει δράση στο μέλλον προκειμένου να αποτρέψει ένα πυρηνικό Ιράν”, δήλωσε ο Gantz.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ιράν ότι ήταν πίσω από την επίθεση του περασμένου μήνα στο πλοίο Mercer Street, στην οποία σκοτώθηκαν ο καπετάνιος και ένα μέλος του πληρώματος.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι το UAV που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση πλοίο Mercer Street εκτοξεύτηκε από ιρανικό έδαφος και εγκρίθηκε από την ιρανική ηγεσία”, δήλωσε ο Gantz.

Ο Gantz σημείωσε  ότι η Τεχεράνη έχει υπερδιπλασιάσει τις στρατιωτικές της επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια από 22 δισ. δολάρια σε 49 δισ. δολάρια.

“Όλες οι επιθετικές ενέργειες του Ιράν μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί χωρίς πυρηνικές δυνατότητες. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν το Ιράν αποκτήσει αυτές τις πυρηνικές δυνατότητες;”, διερωτήθηκε.

Ο Gantz αναφέρθηκε και στη δραστηριότητα του Ιράν στον γειτονικό Λίβανο, το οποίο βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση.

“Αρκετά σπίτια στον Λίβανο χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση χιλιάδων πυραύλων. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ εκμεταλλεύονται την κρίση στο Λίβανο και υπονομεύουν τη λιβανέζικη κυβέρνηση”, τόνισε ο Gantz.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας