Ισπανία-Καναδάς συνεχίζουν πώληση όπλων προς Σ. Αραβία, παρά τη δολοφονία Κασόγκι!

1796
όπλων
Συμπαιγνία Σοσιαλιστών – Λαϊκού Κόμματος (Δεξιάς) στην Ισπανία, όπου καταψηφίστηκε πρόταση νόμου των κομμάτων της Αριστεράς για ακύρωση του συμβολαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ!
Άλλο η «απογοήτευση» για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και άλλο το συμβόλαιο των 1,8 δισ. ευρώ για την αγορά πολεμικών πλοίων και βομβών!

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας ψήφισε σήμερα κατά της ματαίωσης των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, παρά την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα να τιμωρηθεί το Ριάντ για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Ισπανίας είχε διατυπώσει το Σάββατο την «απογοήτευσή» της για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ωστόσο αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα, κατά της πρότασης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Αριστεράς (Podemos, Ενωμένη Αριστερά) και των δύο καταλανικών κομμάτων, του αριστερού ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας) και του συντηρητικού PDCat (Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα Καταλωνίας), με την οποία ζητείτο από την κυβέρνηση να σταματήσει τέτοιους είδους εμπορικές συναλλαγές.

Οι πωλήσεις ισπανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν ήδη στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση 400 καθοδηγουμένων με λέιζερ βομβών στο Ριάντ, ανατρέποντας αυτήν την απόφαση λίγες ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, η Σαουδική Αραβία απείλησε να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ισπανία που αφορούσε την αγορά πολεμικών πλοίων εάν δεν προχωρούσε η σύμβαση για την αγορά βομβών. Και οι παραδοσιακοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού στην Ισπανία («Σοσιαλιστές» και «Λαϊκό Κόμμα»), ως… «γνήσιοι» εκφραστές των «δημοκρατικών αξιών» (!!!), έσπευσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του πιο στυγνού, σκοταδιστικού και αιμοσταγούς, ίσως, καθεστώτος στον κόσμο…

 

Στο ίδιο πνεύμα και ο Καναδάς – Επικαλείται την… υψηλή ρήτρα σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας πώλησης!

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκρινε σήμερα “εξαιρετικά δύσκολη” την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, μολονότι ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Οτάβα σε βάρος του Ριάντ, με αφορμή τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τριντό εξήγησε ότι η ακύρωση της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Καναδά θα συνεπαγόταν την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης.

Εξετάζουμε τις επιλογές μας“, είπε, όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να δηλώσει αν ο Καναδάς θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας.

Λυπούμαστε για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι (…) Έχουμε σοβαρά ερωτηματικά” για το τι συνέβη, σημείωσε ο Τριντό, υπενθυμίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ χαρακτήρισε “μη αξιόπιστες” τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας και ότι η Οτάβα ζητά να διεξαχθεί μια “έρευνα εις βάθος“.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο CBC ο Τριντό είπε ότι η αποζημίωση θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά αν ακύρωνε τη σύμβαση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 2014 και αρχικά αφορούσε την πώληση 928 τέτοιων αρμάτων, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε στα 724 στις αρχές της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξοπλιστική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Καναδάς στην ιστορία του.

Πέρσι η Οτάβα είχε εκφράσει ανησυχίες ότι αυτά τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, χωρίς ωστόσο να η καναδική κυβέρνηση να λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο προς αποφυγήν μιας τέτοιας εκδοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας