Ιράν: Το Adrian Darya1 έφθασε στον προορισμό του, το πετρέλαιο πουλήθηκε

877
ιράν

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δημοσίευσε το Σάββατο στο Twitter δορυφορική φωτογραφία που ισχυρίστηκε ότι έδειχνε το Adrian Darya 1 να πλέει δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Συρίας.

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 «έφτασε στον προορισμό του» και «το πετρέλαιό του πωλήθηκε» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσάβι μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το Reuters

Το Σάββατο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον ανέβασε στο Twitter φωτογραφία που φέρεται να είναι από δορυφόρο και δείχνει το Adrian Darya 1 να κινείται αργά περίπου δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της συριακής πόλης Ταρτούς στη Μεσόγειο.

Μάλιστα κατηγόρησε το Ιράν ότι «ψεύδεται» για την υποτιθέμενη δέσμευσή του να μην στείλει το τάνκερ στη Συρία μετά την απελευθέρωσή του τον περασμένο μήνα από τις αρχές του Γιβραλτάρ. Η Τεχεράνη τονίζει ότι δεν έχει αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν αναφορές ότι το Adrian Darya 1 βρισκόταν κάπου μεταξύ Κύπρου και Συρίας, με τον αναμεταδότη του να κλείνει και την ακριβή του θέση να παραμένει άγνωστη, εν μέσω αμερικανικών απειλών για κυρώσεις σε όποια χώρα προσέφερε λιμάνι στο πλοίο.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι καταφεύγει σε «εκβιασμό» μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ είχε προσφέρει στον Ινδό καπετάνιο του τάνκερ και τους καπετάνιους άλλων ιρανικών πλοίων σημαντικά χρηματικά ποσά σε μετρητά με αντάλλαγμα να «παραδώσουν» τα πλοία τους στις ΗΠΑ, υπό την απειλή προσωπικών κυρώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας