Ιράν: Εξαγωγές πετρελαίου από ιδιωτικές εταιρίες για παράκαμψη των κυρώσεων Τραμπ

1803
Ιράν

Ιδιωτικές εταιρείες θα εξάγουν αργό πετρέλαιο από το Ιράν, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κυρώσεις τις οποίες έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και στις οποίες καλούν να τις ακολουθήσουν και οι σύμμαχοί τους.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες, Κυριακή 1 Ιουλίου, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης, Εσάκ Τζαχανγκίρι.

Το Ιράν εξετάζει διάφορους τρόπους να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού, που του προσφέρουν πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία, μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς όλους τους συμμάχους τους να διακόψουν εντελώς τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου έως τον Νοέμβριο.

“Το ιρανικό αργό πετρέλαιο θα προσφέρεται στο χρηματιστήριο και ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να το εξάγει με διαφανή τρόπο”, είπε ο Τζαχανγκίρι σε εκδήλωση για την οικονομία στην Τεχεράνη, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. “Θέλουμε να νικήσουμε τις αμερικανικές προσπάθειες να σταματήσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, ήδη προσφέρονται στη χρηματιστηριακή αγορά περίπου 60.000 βαρέλια ημερησίως, τα οποια όμως αφορούν προς το παρόν μόνο εξαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραμπ ότι η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να αυξήσει την προσφορά της έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το Ριάντ έσπευσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για ποσότητα, αλλά αναγνώρισε ότι δήλωσε έτοιμο να παρέμβει στην αγορά, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας