Ιράν: Απελευθέρωσε το βρετανικό τάνκερ Medstar. Κατακόρυφη ένταση στο Hormuz

1145
ιράν

Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Στενό του Hormuz μετά την κατάληψη δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στα Στενά του Hormuz – κομβικής σημασίας για τη γεωπολιτική σταθερότητα και την παγκόσμια οικονομία- μετά τις καταλήψεις βρετανικών τάνκερ από το Ιράν ενώ τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Τεχεράνης – Λονδίνου.

Η «κατάληψη» των τάνκερς Mesdar και Stena Impero από τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τους επονομαζόμενους Φρουρούς της Επανάστασης, το βράδυ της Παρασκευής 19/7, είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή σε ένα σημείο, ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στη Δύση.
Η Τεχεράνη δια στόματος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif, υπεραμύνθηκε της κατάληψης των βρετανικών πλοίων, κάνοντας λόγο για προάσπιση των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας.

Είχαν προηγηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα, μία ακόμη «κατάληψη» δεξαμενόπλοιου από τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη Δύση να απαντά με ανάλογη «σύλληψη» ιρανικού πλοίου στο Γιβραλτάρ.

Ακολούθησε η κατάρριψη ενός ιρανικού drone από αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, αν και οι Ιρανοί εξακολουθούν να αρνούνται το γεγονός και να διαψεύδουν τις ΗΠΑ

Η Βρετανία, εν τω μεταξύ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο, μετά την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία Stena Impero,όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί , πως η Τεχεράνη δημοσιοποίησε βίντεο με το συγκεκριμένο υπό κατάληψη βρετανικό τάνκερ.

Το Iράν απελευθέρωσε το Mesdar

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου (20/7) και μετά από σχεδόν 20 ώρες το Iράν «απελευθέρωσε» το πετρελαιοφόρο Mesdar με σημαία Αλγερίας αλλά βρετανικών συμφερόντων, όπως επιβεβαίωσε η βρετανική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που κατασχέθηκε χθες (19/7) από το Ιράν στα στενά του Hormuz.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Norbulk Shipping «οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο και ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή».

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.
Σύμφωνα με τη Norbulk Shipping, ένοπλοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου της υπό σημαία Λιβερίας περί τις 19:30 [ώρα Ελλάδας]. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους ενόπλους, αλλά υπογράμμισε πως κατόπιν το πλοίο χάραξε πορεία προς βορρά, προς το Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι αποχώρησαν από το Mesdar περί τις 23:00 [ώρα Ελλάδας] και το πλοίο μπόρεσε κατόπιν να συνεχίσει ελεύθερο το δρομολόγιό του.
Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το οποίο, που είχε αποπλεύσει από την Κίνα, έχει προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

Η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής την “απαράδεκτη αρπαγή δύο πλοίων” —ενός βρετανικού κι ενός λιβεριανού— από το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχος” για την ενέργεια αυτή.

Ωστόσο Iρανοί αξιωματικοί διέψευσαν σε δηλώσεις τους στο FARS τις πληροφορίες ότι το Mesdar συνελήφθη από δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι “συνέλαβε” στο Στενό του Hormuz ένα δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία, το Stena Impero.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας