Ιράκ: Οριστικά πρώτος ο σιίτης κληρικός Σαντρ

2120
ιράκ

Τα οριστικά αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ επιβεβαίωσαν νωρίς το πρωί την επικράτηση του , σιίτη ιερωμένου Μοκντάντα Σαντρ έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι, τον οποίο στηρίζει η Δύση.

Όμως όλες οι πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού παραμένουν ανοικτές, καθώς κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα – συνασπισμούς δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερες από περίπου 50 έδρες στο κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές της 12ης Μαΐου, που σημαδεύτηκαν από αποχή – ρεκόρ. Έτσι «Η πορεία για τη Μεταρρύθμιση» του κ. Σαντρ δεν είναι βέβαιο ότι θα κυβερνήσει το Ιράκ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αυτή των συμφωνιών επί της αρχής, τώρα θα εισέλθουμε στη φάση του σχηματισμού συνασπισμών» για να συζητήσουμε σωστά, εκτίμησε ο Ιρακινός πολιτικός αναλυτής Χίσαμ Αλ Χασέμι.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, που πήρε αρκετές ημέρες και τις πολλές αναβολές στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η συμμαχία μεταξύ του Σαντρ και των κομμουνιστών συγκέντρωσε 54 έδρες.

Ο συνασπισμός της Χασντ Αλ Σάαμπι, σιιτικής πολιτοφυλακής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και στηρίζεται από το Ιράν, κέρδισε 47 έδρες. Η «Συμμαχία για τη Νίκη» του Αμπάντι, που ορίστηκε πρωθυπουργός το 2014 έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, 42.

«Η μεταρρύθμιση κέρδισε και η διαφθορά αποδυναμώθηκε», έσπευσε να σχολιάσει στο Twitter ο Μοκντάντα Σαντρ, μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας