Θ.Σκυλακάκης: Νέα μέτρα στήριξης σημαίνουν νέο μνημόνιο και μελλοντικούς φόρους

1480
μέτρα

Φρένο σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας έβαλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης σε μια στιγμή που η οικονομικοκοινωνική κατάσταση μοιάζει με κόλαση.

Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, νέα μέτρα στήριξης θα αντιπροσωπεύουν μελλοντικούς φόρους και θα φέρουν άμεσα νέο μνημόνιο.

Ο Θοδωρής Σκυλακάκης, παρά την ειλικρίνεια του, αυτό που παρέλειψε να αναφέρει είναι ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την εκτόξευση των ελλειμμάτων στον Προϋπολογισμό και στο Ισοζύγιο Πληρωμών, η χώρα οδηγείται, άμεσα, από τη νέα χρονιά σε άγρια λιτότητα και μνημονιακή υποδούλωση.

Το ευρώ και η απουσία εθνικού νομίσματος, μαζί με το ουράνιο χρέος της χώρας, καταδικάζουν για δεύτερη φορά σε αργό θάνατο την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας και κατά πάσα πιθανότητα, αν δεν ανατραπούν οι σημερινές ευρωζωνικές, ευρωενωσιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα τους δώσουν την χαριστική βολή.

Το μήνυμα της αυτοσυγκράτησης στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης μετέφεραν  χθες τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο,  το όργανο που εποπτεύει την πορεία των δημόσιων Οικονομικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εποπτείας.

Μεταφέρθηκε ως απάντηση στις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μετά τις συστάσεις στις οποίες προέβη προ ημερών ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και αναμένεται να καταγράφονται  και στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα που θα δοθεί αύριο στην δημοσιότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έρθει σε βάθος χρόνου νέο μνημόνιο αν ξεφύγει η χώρα σε δαπάνες είπε ότι “δεν θα είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου, διότι οι αγορές αντιδρούν έντονα όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση”.

“Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: “Ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε” εξήγησε. “Αλλά, με βάση τις δυνατότητές μας αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι” είπε. Και τούτο καθώς το χρέος είναι πολύ μεγάλο, το πιο μεγάλο στην ΕΕ και έτσι “ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε, στην πορεία του χρόνου, να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος”. “Συνεπώς χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια” ανέφερε.

“Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και των θεσμών για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μέσα από αυτή την περιπέτεια με τρόπο ουσιαστικά θετικό για την οικονομία και την κοινωνία” ανέφερε.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο από την πλευρά του έκανε σαφές πως υπάρχουν υψηλά ελλείμματα τόσο σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού (10,9 δισ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (9,2 δισ. ευρώ), ενώ η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι “τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της συνέχισης της ύφεσης στην οικονομία, της πιθανής παράτασης της περιόδου εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων στήριξης και κατά τους επόμενους μήνες του 2020, αλλά και λόγω περαιτέρω αύξησης των δαπανών (άνω των  6 δισ. ευρώ). Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε, άλλωστε, με την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του Σεπτεμβρίου”.

Το Προσχέδιο

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπολογίζει κατά τη σύνταξη του νέου προσχεδίου Προϋπολογισμού που ολοκληρώνει πως το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο φάσμα του 6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2021 ο στόχος είναι η επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία που στηρίζεται σε ένα βασικό σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 κατά την οποία περισσότερα κρατικά έσοδα σε συνδυασμό με τη διακοπή κάποιων έκτακτων μέτρων στήριξης αλλά και με τη χρήση κονδυλίων από την ΕΕ βελτιώνουν την δημοσιονομική εικόνα.

Σε επίπεδο ΕΕ σημειώνεται πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν η ρήτρα ενικής διαφυγής θα ισχύει με την ίδια μορφή και το 2021, αν και θεωρείται δεδομένη ανά την ΕΕ η ανάγκη για δημοσιονομική ευελιξία μαζί όμως με τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του χρέους ειδικά στα κράτη που έχουν υψηλά βάρη.

Β.Ζ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας