Κινδυνεύουν να μείνουν για δεύτερο χειμώνα μακριά από τα σπίτια τους, αφού- μέχρι σήμερα- δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές της 13ης Αυγούστου 2017
Ο σταυρός του μαρτυρίου που κουβαλούν από το περασμένο καλοκαίρι οι πυρόπληκτοι κάτοικοι Δήμων της Ανατολικής Μάνης (Λακωνία) και Ανατ. Αττικής (Σαρωνικού, Μαραθώνα, Ωρωπού), οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2017, θα συνεχιστεί για αρκετούς, ακόμη, και μήνες. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι πυρόπληκτοι των παραπάνω Δήμων, δεν αποκλείεται να βγάλουν και δεύτερο χειμώνα- μετά το χειμώνα του 2017- μακριά από τα κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές σπίτια τους. Δυστυχώς οι ελπίδες όσων ήλπιζαν ότι θα αποκαταστήσουν, μέχρι το καλοκαίρι του 2018 – με τη βοήθεια του κράτους- τις ζημιές και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, διαψεύστηκαν οικτρά. Ανάμεσα σ’ εκείνους, που ήλπιζαν ότι τα βάσανά τους θα τελειώσουν μέχρι το Πάσχα του 2018- εκτιμούσαν ότι μέχρι τότε θα έχουν πάρει την πολυπόθητη άδεια ώστε να αρχίσουν τις εργασίες επισκευής ή ανακατασκευής των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές κατοικιών τους- ήταν και οι κάτοικοι του Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα Αττικής. Δυστυχώς, αν κα πέρασαν 8 μήνες από τις πυρκαγιές, δεν φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ».
Το πρόβλημα, οφείλεται αποκλειστικά στην γραφειοκρατική διαδικασία, που εξακολουθεί να «βασιλεύει» και με την, αυτοαποκαλούμενη, «Αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Για να εκδώσει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) την άδεια αποκατάστασης των ζημιών (επισκευής ή ανακατασκευής) σε πυρόπληκτη κατοικία, δεν αρκεί μόνο η κατάθεση του φακέλου με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (σχέδια αρχιτέκτονα και μηχανικού, υπεύθυνες δηλώσεις κλπ) και η νέα αυτοψία από μηχανικό της ΔΑΕΦΚ. Όπως πληροφορήθηκα πρόσφατα, για να εκδοθεί η άδεια που θα λύσει τα χέρια στους πυρόπληκτους ώστε να αρχίσουν τις εργασίες επισκευής ή ανακατασκευής των κατοικιών τους, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχει εκδοθεί νωρίτερα μια ακόμη κυβερνητική απόφαση. Στην απόφαση αυτή, που θα πρέπει να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αναγράφεται ότι από το συνολικό ποσό (περίπου 2.000.000 ευρώ) που έχει εγκριθεί και πιστωθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως κρατική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών στους πυρόπληκτους των παραπάνω περιοχών, θα εκταμιευθεί το 2018 ένα συγκεκριμένο ποσό (ΧΧΧ.ΧΧΧ) ευρώ, το οποίο θα αποτελεί την πρώτη δόση κρατικής αρωγής σε κάθε δικαιούχο πυρόπληκτο.
Αν και συμπληρώθηκαν 4 μήνες από τον Δεκέμβρη του 2017 που υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους όρους και προϋποθέσεις ενίσχυσης των πυρόπληκτων στις παραπάνω περιοχές, ο κ. Τσακαλώτος … δεν βρήκε το χρόνο να υπογράψει την συγκεκριμένη απόφαση. Αυτό σημαίνει πως μέχρι να υπογραφτεί αυτή η απόφαση, ΟΛΟΙ οι πυρόπληκτοι θα εξακολουθούμε να είμαστε ΟΜΗΡΟΙ της κυβερνητικής πολιτικής και της γραφειοκρατίας που τη συνοδεύει. Ο λόγος είναι απλός. Η ΔΑΕΦΚ, ακόμη και έχει έτοιμη την άδεια, δεν μπορεί να την χορηγήσει, αφού ο νόμος προβλέπει πως η χορήγηση της άδειας συνοδεύεται με την εκταμίευση στους πυρόπληκτους της πρώτης δόσης δωρεάν κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των ζημιών (επισκευή- ανακατασκευή) στις κατοικίες τους.
Παρενθετικά θυμίζω, τα εξής:
- από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για κρατική αρωγή στους πυρόπληκτους- πολλές από τις οποίες έγιναν και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα- μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί δεκάρα στους πυρόπληκτους Καλάμου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις (για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 586 ευρώ ή την προβλεπόμενη αποζημίωση για την καταστροφή της οικοσκευής μας), έχουν υπογραφτεί από τον Δεκέμβρη του 2017, οι δικαιούχοι πυρόπληκτοι του δήμου Ωρωπού δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ!
- παρά τη δέσμευση που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός (γραπτή απάντηση από το γραφείο του στο υπόμνημά μας), δεν ικανοποιήθηκε κανένα 4 συγκεκριμένων αιτημάτων μας (επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών, απαλλαγή από τα πάγια τέλη ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλων Κοινωφελών επιχειρήσεων, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους).
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Μήπως η καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης από τον κ. Τσακαλώτο, έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίζει, τεχνητά- και με τις οικονομίες χρημάτων από την καθυστέρησης πληρωμής των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους- διογκωμένο το πρωτογεννές πλεόνασμα; Θα μας αφήσουν να ζήσουμε- αν δεν χορηγήσουν τις άδειες ΑΜΕΣΑ, μέχρι το τέλος Απρίλη 2018- και δεύτερο χειμώνα μακριά από τα κατεστραμμένα σπίτια μας;
*Ο Λάμπρος Τόκας είναι δημοσιογράφος- μέλος της ΕΣΗΕΑ & μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Καλάμου