Θριαμβολογούν για την ύφεση Α΄τριμήνου-«Πτώση ΑΕΠ μόνο 2,3%»

491
Θριαμβολογούν για την ύφεση

Το ίδιο τρίμηνο η Τουρκία, την οποία λοιδορούμε για τη λίρα, σημείωσε άνοδο του ΑΕΠ κατά 7%, ενώ πέρυσι ήταν μια από τις δυο χώρες, μαζί με την Κίνα, που παρουσίασαν ανάπτυξη.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο α” τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στο 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο  α΄ τρίμηνο του 2020, με το ΑΕΠ να ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ. Βέβαια ο λόγος που μειώθηκε τόσο «λίγο» είναι πολύ απλά γιατί δεν μπορούσε να πάει πιο κάτω. 

Δηλαδή το συνολικό ΑΕΠ για το 2021 υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 160-180 δισ. ευρώ, όσο ήταν το 2001! Τόσο πολύ πίσω γύρισαν την Ελλάδα τα lockdown της κυβέρνησης και όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, η χώρα δεν πρόκειται να ανακάμψει.

Παρόλο το ζοφερό τοπίο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβγαλε πανηγυρική δήλωση, λέγοντας πως από αυτή τη μείωση φαίνεται η «ορθότητα των επιλογών» και το «σχέδιο» της κυβέρνησης.

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Ηπιότερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι κατά το συγκεκριμένο – εφετινό – διάστημα η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown, λόγω της πανδημίας.

Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα.

Από ’δω και εμπρός, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε ετήσια βάση :

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.

Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020 :

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας