Θρίλερ στην ΠΓΔΜ: Στον αέρα η συνεδρίαση της Βουλής

2179
συντάγματος

Σε θρίλερ εξελίσσεται στην ΠΓΔΜ η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ, καθώς στον αέρα βρίσκεται ακόμη και η έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή.

Οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές διαδικασίες δίνουν και παίρνουν, τη στιγμή που κυριαρχεί η πληροφορία ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απουσία αρκετών βουλευτών του VMRO-DPMNE από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του κόμματος, η οποία συντηρεί τα σενάρια περί εξασφάλισης της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3.

Η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, τρεις ώρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, όμως ακόμα δεν έχουν αρχίσει  τοποθετήσεις βουλευτών. Το κρατικό πρακτορείο MIA αναφέρει μάλιστα ότι δεν είναι βέβαιο εάν η συζήτηση θα γίνει αργότερα ή όχι. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν θετικά θέτουν ακόμη προσκόμματα.

Οι περισσότεροι βουλευτές, πάντως, είναι μέσα στο κοινοβούλιο, όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Νωρίτερα, ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδιδαν πως ο πρωθυπουργός έχει βρει τις έδρες που χρειαζόταν για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ορισμένα στελέχη του VMRO σκέφτονται το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν, όμως το ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, φάνηκε σταθερό στη «γραμμή» του και κάλεσε την κυβέρνηση να διεξαχθεί η ψηφοφορία άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, ερωτηματικά προκάλεσε η απουσία πολλών στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την συνέντευξη.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις από τη Δύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά, ενώ είχε προηγηθεί και μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος και αναμένεται τη Δευτέρα στη γείτονα.

Ακόμη και να διεξαχθεί πάντως η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σήμερα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μετατεθεί για άλλη ημέρα η ψηφοφορία, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δέκα βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης αναμένεται να ανέβουν στο βήμα κατά τη συζήτηση και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αμέσως μετά τη συζήτηση ή αν η ψηφοφορία θα μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν συμβεί το πρώτο σενάριο, ο Ζάεφ είτε θα έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 80 βουλευτών είτε θεωρεί πως δεν έχει πιθανότητα να συμβεί αυτό, οπότε παραιτείται και εξαγγέλλει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν μεταφέρει την ψηφοφορία για την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημαίνει ότι ελπίζει μέχρι την τελευταία στιγμή και εξαντλεί κάθε περιθώριο που του δίνει ο νόμος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας