Θρίλερ σε πτήση Αθήνα–Βίλνιους: Απειλές κυρώσεων στη Λευκορωσία-Δύση κλιμακώνει Ψυχρό Πόλεμο

414
Αντιδράσεις και απειλή κυρώσεων στη Λευκορωσία
Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης από Αθήνα προς Βίλνιους στο Μινσκ.
Πιθανή είναι η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία αναφορικά με το θρίλερ που επικράτησε με την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης από Αθήνα προς Βίλνιουςστο Μινσκ και της σύλληψης του blogger Ρόμαν Προτασέβιτς, ο οποίος βρισκόταν στο αεροσκάφος της Ryanair.
Οι επικεφαλής των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν και στην ατζέντα τέθηκε και το ζήτημα της πτήσης, με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ξεκαθαρίζει πως είναι πιθανή η επιβολή κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού της Λευκορωσίας.
«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος, ενώ ο ίδιος ο Μισέλ είχε κάνει λόγο για συμβάν «άνευ προηγουμένου» το οποίο «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».
«Καλώ τις Αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον επιβάτη που τέθηκε υπό κράτηση και να εγγυηθούν όλα τα δικαιώματά του» συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στον Προτασέβιτς.
Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές», διεμήνυσε από πλευράς της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά του καθεστώτος στη Λευκορωσία θα έχει συνέπειες. Οι υπεύθυνοι για την πειρατεία (σε αεροπλάνο της) Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς, πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει, αύριο (σ.σ. 24/05), τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν» σημείωσε η ίδια, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Απελευθέρωση του δημοσιογράφου ζητούν οι ΗΠΑ

Έντονη ήταν και η αντίδραση από αμερικανικής πλευράς με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να καταδικάζει το συμβάν και να απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς.
Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απαίτησε, ειδικότερα, την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ σημείωσε πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».
«Οι πρώτες πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ενέχονται οι λευκορωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ότι χρησιμοποιήθηκαν λευκορωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος είναι βαθιά ανησυχητικές και χρειάζεται να ερευνηθούν σε βάθος» σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει τη «συντομότερη δυνατή σύγκληση του Συμβουλίου του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για να εξεταστούν τα γεγονότα αυτά».

Ποιος είναι ο Ρομάν Προτασέβιτς

Το θρίλερ γύρω από το αεροσκάφος ξεκίνησε την Κυριακή όταν και το Boeing 737 προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινκ και ο πρώην διευθυντής του ιστοτόπου Nexta τέθηκε υπό κράτηση.
Αργότερα χθες, το αεροσκάφος συνέχισε εντέλει την πτήση του προς το Βίλνιους, όπου προσγειώθηκε με πολλές ώρες καθυστέρηση. Σημειώνεται πως στην πτήση ήταν και 11 Έλληνες πολίτες.
Οι λευκορωσικές Αρχές ισχυρίστηκαν ότι το Boeing εξετράπη εξαιτίας «προειδοποίησης για βόμβα», κάτι που αργότερα διαψεύστηκε.
Ο Ρομάν Προτασέβιτς είναι συντάκτης στο “Belamova“, ένα κανάλι στο Telegram που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Ίγκορ Λόσικ, σύμβουλο του αμερικανικού κρατικού οργανισμού ΜΜΕ “RFE/RL”.
Το “Belamova” χαρακτηρίστηκε παράνομο, τον περασμένο μήνα, μετά από την ανακήρυξή του ως «εξτρεμιστικό» από δικαστήριο στην πόλη Γόμελ της ανατολικής Λευκορωσίας. Ο Λόσικ συνελήφθη, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην πόλη Μπαρανοβίτσι και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή.
Όσον αφορά στον Προτασέβιτς, ο ίδιος έχει εργαστεί στο παρελθόν για το εν λόγω πρακτορείο που χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον και το οποίο υποστηρίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
Πέρυσι, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο κανάλι του Telegram “Nexta Live”, το οποίο η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει προηγουμένως «εξτρεμιστικό».
Ο Προτασέβιτς έχει συμπεριληφθεί, από τον Νοέμβριο, σε λίστα με καταζητούμενους διεθνώς από τις Αρχές της Λευκορωσίας, καθώς κατηγορείται ότι βοήθησε στη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και για «υποκίνηση κοινωνικής εχθρότητας και διχόνοιας».
Το “Nexta Live” εδρεύει στη Βαρσοβία της Πολωνίας δημοσίευε εικόνες από τις διαδηλώσεις και της αστυνομική δράση, υποστηρίζοντας την ενίσχυση της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση. Παρά το ότι αρκετές αναρτήσεις του αποδείχθηκαν παραπλανητικές ή ψευδείς, οι συνδρομητές της έχουν αυξηθεί και ανέρχονται πλέον σε 1,2 εκατομμύρια.
Πηγή:Sputniknews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας