Θρίλερ με πτήση Αθήνα-Βίλνιους: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ-Υπό κράτηση blogger

399

Σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ προχώρησε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους, με το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας να επιβεβαιώνει ότι ο Ρόμαν Προτάσεβιτς ετέθη υπό κράτηση.

Θρίλερ επικράτησε σήμερα, Κυριακή (23/05), με πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους που είχε πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και αργότερα, αναχώρησε για τον προορισμό της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της Λευκορωσίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των επιβατών και του πληρώματος ενός αεροσκάφους της Ryanair που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε την κράτηση του blogger Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα, βρισκόταν στην πτήση της Ryanair που πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους.

Σημειώνεται ότι το Μινσκ υποπτεύεται τον Ρόμαν Προτάσεβιτς για εμπλοκή του σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, ενώ το κανάλι του «Nexta» στο Telegram έχει χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστικό.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση μετά από απειλή για βόμβα, η οποία εν τέλει, δεν ίσχυε, όπως κατέστη αργότερα σαφές.
Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό, αργότερα, η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλέαν και όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, η πτήση της Ryanair απογειώθηκε για τον προορισμό της, το Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Στις 23 Μαΐου, ο επιτετραμμένος της Λευκορωσίας εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας και ζήτησε άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών και του πληρώματος που κρατούνται στο αεροδρόμιο του Μινσκ» ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι συντάκτης στο «Belamova», ένα κανάλι στο Telegram που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Ίγκορ Λόσικ, σύμβουλο του αμερικανικού κρατικού οργανισμού ΜΜΕ «RFE/RL».

Το «Belamova» χαρακτηρίστηκε παράνομο, τον περασμένο μήνα, μετά από την ανακήρυξή του ως «εξτρεμιστικό» από δικαστήριο στην πόλη Γόμελ της ανατολικής Λευκορωσίας. Ο Λόσικ συνελήφθη, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην πόλη Μπαρανοβίτσι και έκτοτε, βρίσκεται στη φυλακή.

Όσον αφορά στον Προτάσεβιτς, ο ίδιος έχει εργαστεί στο παρελθόν για το εν λόγω πρακτορείο που χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον και το οποίο υποστηρίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
Πέρυσι, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο κανάλι του Telegram «Nexta Live», το οποίο η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει προηγουμένως «εξτρεμιστικό».

Ο Προτάσεβιτς έχει συμπεριληφθεί, από τον Νοέμβριο, σε λίστα με καταζητούμενους διεθνώς από τις Αρχές της Λευκορωσίας, καθώς κατηγορείται ότι βοήθησε στη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και για «υποκίνηση κοινωνικής εχθρότητας και διχόνοιας».
Το «Nexta Live» εδρεύει στη Βαρσοβία της Πολωνίας δημοσίευε εικόνες από τις διαδηλώσεις και της αστυνομική δράση, υποστηρίζοντας την ενίσχυση της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση. Παρά το ότι αρκετές αναρτήσεις του αποδείχθηκαν παραπλανητικές ή ψευδείς, οι συνδρομητές της έχουν αυξηθεί και ανέρχονται πλέον σε 1,2 εκατομμύρια.
Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Το συμβάν προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τη Γερμανία και την Αυστρία, μεταξύ άλλων, να ζητούν έρευνα γύρω από την υπόθεση.
Στη συνέχεια, τη διερεύνηση του περιστατικού ζήτησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τον Σαρλς Μισέλ να συμπεριλάβει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης.
Παράλληλα, ο πρέσβης της Λευκορωσίας στη Βαρσοβία εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
«11 Έλληνες ανάμεσα στους επιβάτες»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως έκανε γνωστό, στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες.
«Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη» σημείωσε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι «βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ».
«Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών» επεσήμανε ακόμη.
Ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιθουανό ομόλογό του, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνθήκες, υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.
«Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών και ότι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειες τους και στο πλαίσιο της ΕΕ» όπως έγινε γνωστό.

Ανακοίνωση και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Η αναγκαστική προσγείωση εμπορικού αεροσκάφους για την κράτηση ενός δημοσιογράφου, είναι μια άνευ προηγουμένου, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να διαμηνύσει την ανάγκη να ενισχυθούν οι πιέσεις στη Λευκορωσία. Φτάνει πια!».

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας