Θράσος και ασέβεια, η δήθεν «αποκατάσταση» των αναδρομικών στις συντάξεις!

1433
Νικολάου Κώστας

Θράσος και ασέβεια στους 2.600.000 συνταξιούχους οι πανηγυρισμοί (μερίδας ΜΜΕ) και οι ισχυρισμοί του κ. Βρούτση ότι τάχα αποκατέστησαν «με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων επέστρεψαν τα αναδρομικά των συνταξιούχων»!!

Πρόκειται για μεγάλο ψέμα, καθόσον ούτε αποκατάσταση των αναδρομικών έγινε ούτε σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις επέδειξαν αφού από τα 3,9 δις ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ, μόνο 1,4 δις ευρώ επέστρεψαν!  Και ενώ οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν το σύνολο (2,6 εκ.) συνταξιούχων ποσά  τουλάχιστον έως 1.067 ευρώ, οι «επιστροφές» έγιναν σε περιορισμένο αριθμό (900.000) συνταξιούχων λαμβάνοντας μόνο το 50% από αυτά που δικαιούνταν,  ενώ 1.700.000 συνταξιούχοι αποκλείστηκαν και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ!!

Και νομικό πραξικόπημα

Επιπροσθέτως, η υποτιθέμενη αποκατάσταση και ο δήθεν σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων έγιναν και με αήθη τρόπο και πραξικοπηματικά. Προκειμένου λοιπόν να φαίνονται νομιμοφανείς, έφτιαξαν ειδικό νόμο (!) όπου αλλοίωσαν τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστών (του ΣτΕ) μείωσαν δηλαδή τα ποσά κατά 60% και το κυριότερο, μέσα στα άλλα, ειδική διάταξη αναφέρει: πως τα χορηγούμενα (μειωμένα) ποσά ισοδυναμούν με όλα τα ποσά που επιδίκασε το ΣτΕ (!) θέτοντας και όρο δηλαδή ότι, όσοι πάρουν τα αναδρομικά αυτά, παραιτούνται από κάθε δικαστική διεκδίκηση!!

Και διαρκές έγκλημα

Υπενθυμίζουμε, σε δικές τους παρανομίες βασίζονται τα αναδρομικά, δικό τους «έργο» ο ένας από τους δυο νόμους (4051 & 4093) που μείωσαν τις συντάξεις 4,3 δις ευρώ ετησίως (!) και που το 2015 ακύρωσαν οι ανώτατοι δικαστές (ΣτΕ) διατάζοντας και την άμεση επιστροφή των χρημάτων αυτών. Δεύτερη απόφαση του ΣτΕ (το 2020) αντί για χρονική διάρκεια 42 μηνών (2015 – 2018) και ποσά 15 δις ευρώ, αποκαθιστά μερικώς, προσδιορίζοντας τις επιστροφές (11μηνη διάρκεια) σε 3,9 δις ευρώ!

Αντ΄ αυτού η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν σεβάστηκε και δεν συμμορφώθηκε στο ελάχιστο με τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστών, αλλά και τις λοιδορούν κιόλας, μειώνοντας περεταίρω το ποσό στο 1,4 δις ευρώ!

Αναδρομικά – παράνομες παρακρατήσεις

Στον ΠΙΝΑΚΑ 1, ανά κατηγορία συνταξιούχων και με βάση το αρχικό ποσό της σύνταξής τους, φαίνονται αναλυτικά όλα τα ποσά που δικαιούνται σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, πόσα από αυτά χορηγηθήκαν και πόσα παρακρατήθηκαν.

Αναλυτικοί πίνακες

ΠΙΝΑΚΑΣ 1:

Εύρος παράνομων παρακρατήσεων

Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 καταδεικνύετε το εύρος των παρανομιών όπου σε σύνολο 2.649.048 συνταξιούχων (στοιχεία Μάιος του 2016) οι 1.718.443 οι οποίοι ελάμβαναν συνολικό ποσό από όλες τις συντάξεις έως κάτω από 1.000 ευρώ, τους παρακράτησαν όλα τα ποσά που δικαιούνται δηλαδή έως 1.067 ευρώ! Στους υπόλοιπους 930.605 συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν (από όλες τις συντάξεις) ποσό πάνω από 1.000 ευρώ, τους παρακράτησαν σχεδόν τα μισά από αυτά που δικαιούνται.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2:

 

Διαστρωμάτωση συνταξιούχων – Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση οφείλει:

Είναι προφανές, η υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο, ούτε σεβάστηκαν ούτε ως τιμητές της έννομης τάξης μπορούν να εμφανίζεται. Η κοροϊδία των απόμαχων της δουλειάς – ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων – είναι καταφανής.

Να σταματήσουν λοιπόν να υποκρίνονται και να συμμορφωθούν με την απόφαση των ανωτάτων δικαστών.

Να σταματήσουν την κοροϊδία και ταλαιπωρία των συνταξιούχων και να μας επιστραφούν άμεσα και στο ακέραιο όλα τα ποσά που επιδίκασε το ΣτΕ.

 

 Νικολάου Κώστας

 Συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας