Θεοχάρης: Τα βρήκε «σκούρα» σε συνέντευξή στο BBC-Βιτριολικά σχόλια στο twitter

493
Τα βρήκε «σκούρα» σε συνέντευξή στο BBC

Στον γνωστό δημοσιογράφο Στίβεν Σακούρ του BBC έδωσε συνέντευξη ο υπουργός Τουρισμού. Ο Χάρης Θεοχάρης φάνηκε να «στριμώχνεται» από τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου.

«Σκούρα» τα βρήκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που έδωσε στον Στίβεν Σακούρ του BBC. Ο δημοσιογράφος, που είναι γνωστός για τις αιχμηρές ερωτήσεις του, «στρίμωξε» τον υπουργό για το άνοιγμα του τουρισμού, για την «αργή πορεία των εμβολιασμών», για το δεύτερο κύμα που όπως ισχυρίστηκε έπληξε τη χώρα το περσινό καλοκαίρι μετά το άνοιγμα, και για την επιλογή της Βρετανίας να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα της.

Μήπως είναι πρόωρο το άνοιγμα;

«Η Ελλάδα έχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα με την Covid-19», ακούγεται να λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος αναρωτιέται εάν είναι πρόωρο, να ενθαρρύνονται εκατομμύρια επισκέπτες να επιστρέψουν στις ελληνικές παραλίες και αρχαιότητες δεδομένου ότι ναι μεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων, ωστόσο τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση και η Ελλάδα έχει μία από τη χαμηλότερη αναλογία εμβολιασμών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Δεν θα το χαρακτήριζα σοβαρό, θα έλεγα ότι είναι τόσο σοβαρό όσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο τα νούμερα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα πλήρες, ώριμο και επαγγελματικό σύστημα να επιτρέψει σε κόσμο να έρθει το καλοκαίρι», απαντά ο υπουργός Τουρισμού.

«Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νούμερα», συνεχίζει ο παρουσιαστής με τον Χ. Θεοχάρη να δηλώνει:

«Το σύστημά μας είναι ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, κρατάμε όλες τις δεύτερες δόσεις και τα δεύτερα ραντεβού για όλους κι έτσι δεν προχωράμε πιο γρήγορα από τα εμβόλια που διαθέτουμε. Με το που έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν, εμβολιάζουμε 1,1% του πληθυσμού καθημερινά κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

Αλλά ο δημοσιογράφος επέμενε:  «Κάνατε πολλές εξαγγελίες για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους».

Ακολούθως ο Στίβεν Σακούρ, μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε πως οι πολίτες, σύμφωνα με τις έρευνες, συνδέουν την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού το 2020.

«Δεν φοβάστε μήπως συμβεί το ίδιο;», ρώτησε τον υπουργό, ο οποίος επιχειρηματολόγησε πως ο τουρισμός δεν είχε καμία σχέση με το δεύτερο κύμα.

Πάντως ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως «ο κόσμος διαβάζει τα νέα από την Ελλάδα και από όσα διαβάζει (σημ: ανέφερε και το lockdown στην Κάλυμνο) θα νομίζει πως δεν είναι καλή ιδέα το ταξίδι στην Ελλάδα».

Ωστόσο ο υπουργός υποστήριξε πως αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.

 Η πράσινη λίστα της Βρετανίας

Ο Στίβεν Σακούρ, συνεχίζοντας, διερωτήθηκε αν η 14η Μαΐου είναι τελικά μια σωστή ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, αφού και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στο «επίπεδο 4», δηλαδή μη ταξιδεύετε, ενώ η χώρα έχει βρεθεί και εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας.

Όταν ρώτησε τον υπουργό αν κατά τη γνώμη του η απόφαση της Βρετανίας είναι λάθος, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε τον διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, σημειώνοντας πως τα νησιά είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πράσινη λίστα.

Μάλιστα είπε πως αυτός είναι και ο λόγος του ταξιδιού του στο Λονδίνο, ώστε να πείσει τις βρετανικές αρχές για να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον υπουργό να απαντάει: «Όχι, η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας».

«Δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό», εκτίμησε ο δημοσιογράφος.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που έχει δεχθεί η Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο προσφυγικό, ο κ. Θεοχάρης αρνήθηκε ότι γίνονται pushbacks, συμπληρώνοντας ότι ερευνώνται όλες οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν υπάρχει καταγγελίες.

Τη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη σχολίασαν οι πολίτες στο twitter

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας