Θα πληρώνεις νοίκι στο σπίτι σου-Θα σου το παίρνει το Δημόσιο

2227
ελλάδα

Διαβούλευση ξεκινάει η κυβέρνηση με τους θεσμούς ώστε από τον καινούργιο χρόνο να ισχύσει με νέο πτωχευτικό νόμο η δυνατότητα πτώχευσης φυσικών προσώπων .

Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους ή κινδυνεύουν με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, θα μπορούν να κηρύξουν πτώχευση.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, εφόσον το εισόδημα των δανειοληπτών υπερβαίνει μόνο κατ’ ολίγον τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έχουν και σειρά άλλων προϋποθέσεων, θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσει το σπίτι τους το Δημόσιο, με τα χρήματα να πηγαίνουν στους πιστωτές, ενώ ο δανειολήπτης που πτώχευσε θα μπορεί να συνεχίσει να μείνει στο σπίτι του αλλά με διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο και με δεσμευτική διάρκεια 12 χρόνια.

Επιπλέον αυτός που πτώχευσε μετά από 3 χρόνια ως ενοικιαστής, θα μπορεί να συνάψει με το Δημόσιο 20ετή συμφωνία επαναγοράς του σπιτιού του.

Αν ο πολίτης που πτωχεύει και χάνει το σπίτι του από το Δημόσιο έχει αποδεδειγμένα εισοδήματα κάτω του εύλογου ορίου διαβίωσης και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις, θα μπορεί να λαμβάνει από το Δημόσιο ένα μικρό επίδομα που θα δίδεται απευθείας ως μέρος του ενοικίου του σπιτιού του.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με αυτού του είδους τα μέτρα, τα οποία εύλογα θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θα μπορέσει να γλυκάνει το χάπι ώστε οι κόκκινοι δανειολήπτες να αποδεχθούν να χάσουν, χωρίς αντιδράσεις, την πρώτη κατοικία τους. Και φυσικά η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει αυτά τα μέτρα πρώτα από όλα και κυρίως για να εξυπηρετήσει τις Τράπεζες σε βάρος του Δημοσίου και των ίδιων των δανειοληπτών.

Με το νέο πτωχευτικό νόμο ανοίγεται ένα νέο πεδίο καταλήστευσης των ανήμπορων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τη διπλή μνημονιακή και πανδημική κρίση και οδεύουμε μετά βαΐων και κλάδων στην απώλεια της πρώτης κατοικίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά, τα οποία από ιδιοκτήτες θα βρεθούν ενοικιαστές του σπιτιού τους, αν έχουν φυσικά τη δυνατότητα να πληρώνουν το τσουχτερό ενοίκιο.

Το ερώτημα, πλέον, είναι: Θα καταπιούμε και αυτή τη ληστρική συμπεριφορά με άλλοθι το “γλυκαντικό” που περιέχει ή θα αντιδράσουμε για να τους πάρουμε στο κυνήγι προτού χάσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε και ενταφιάσουμε το μέλλον των παιδιών μας;

Τέλος, να τονίσω γιατί το ξέχασα, αν και είναι αυτονόητο, όποιος πολίτης κηρύξει πτώχευση με το νέο πτωχευτικό νόμο, θα του πάρουν και το σώβρακο που φοράει!

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας