Η JPMorgan προβλέπει «βρώμικη έξοδο» με προληπτική γραμμή για την Ελλάδα

1461
jpmorgan

Επιφυλακτική με την ελληνική αγορά παραμένει η JPMorgan, η οποία διατηρεί σε νέα έκθεση της «ουδέτερη» σύσταση κρίνοντας πως το προφίλ ρίσκου παραμένει υψηλό ενώ και το μέγεθος της αγοράς είναι μικρή. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε έκθεση τους για τις παγκόσμιες αγορές σημειώνουν στο Κεφάλαιο για τη χώρα μας πως διατηρούν ως βασικό σενάριο μίας «βρώμικης εξόδου» της Ελλάδας απ’ το πρόγραμμα υποστήριξης του ESM εκτιμώντας ως πολύ πιθανή την προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης. Για το ΑΕΠ η επενδυτική εκτιμά πως θα αυξηθεί φέτος κατά 2% και του χρόνου 2,2%

Σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας, που είχε βοηθήσει προ τετραετίας στις δοκιμαστικές εξόδους της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, οι οδηγοί της πορείας της χώρας είναι η αποκλιμάκωση των 2ετών ομολόγων, η διαδικασία μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών καθώς και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως επισημαίνει, αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων διαπραγματεύονται σήμερα στο 1,40% (353 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2017) και 119 μ.β κάτω από τα αμερικάνικα 2ετή. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά € 4,7 δισ. και κατά € 95,7 δισ. (43,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων) το 4ο τρίμηνο του 2017 έναντι του στόχου των € 95,9 δισ. (48,5%). Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση η επενδυτική υπενθυμίζει πως το αφήγημα της ελληνικής αγοράς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια: «ολοκλήρωση / καθυστέρηση της αξιολόγησης -> αύξηση / μείωση εμπιστοσύνης καταναλωτών / επιχειρήσεων -> επιτάχυνση / επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ -> συσπείρωση / διόρθωση στο χρηματιστήριο».

Καταλύτης το χρέος & στο βάθος QE

Για την JPMorgan ο επόμενος καταλύτης για την Ελλάδα θα είναι μια δυνητική ανακοίνωση για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan το πιο πιθανό σενάριο συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ θα γίνει στα μέσα Αυγούστου από τους Ευρωπαίους πιστωτές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα γίνει από τα μέσα Αυγούστου και μετά. Όπως εκτιμά, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές assets ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Προειδοποιεί όμως πως το πρόωρο τέλος του QE θα ασκούσε ανοδική πίεση στα spreads στην ευρωπεριφέρεια και ως εκ τούτου θα αποτελούσε κίνδυνο για την ελληνική αγορά.

Οι τράπεζες

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, η JPMorgan σημειώνει ότι παραμένουν οι φθηνότερες στον κλάδο, με δείκτη P/BV στο 0.3, με βάση τα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2017. Η διαδικασία μείωσης των NPEs φαίνεται να επιταχύνεται καθώς οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχίζουν να αυξάνονται. Επίσης, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών έδειξαν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη νέων κεφαλαίων.

Η Alpha Bank παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις, υπό το δυσμενές σενάριο, αφού ο CET1 θα μειωνόταν στο 9,69%.

Ομοίως, ο CET1 θα μειωνόταν στο 6,75% για τη Eurobank, στο 6,92% για την Εθνική Τράπεζα και 5,90% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η JP Morgan, λόγω του υψηλού προφίλ κινδύνου και του μικρού μεγέθους της αγοράς, διατηρεί ουδέτερη στάθμιση.

Ο ΟΤΕ top pick

Ο OTE είναι η μοναδική κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα καθώς, όπως σημειώνει, η εισηγμένη επιστρέφει την ανάπτυξη του 2018 μετά από σχεδόν μία δεκαετία απωλειών. Οι αναλυτές της αμερικάνικη τράπεζα εκτιμούν ότι ο ΟΤΕ θα έχει σημαντική βελτίωση στις ταμειακές ροές και στα κέρδη των μετοχών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας