Η 3η αξιολόγηση κλείνει… Οι νέες περικοπές συντάξεων – επιδομάτων και οι πλειστηριασμοί έρχονται

1696
κόμματα

Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση φυσικά χωρίς να αναφέρει τι έδωσε και τι συνέπειες θα προκαλέσει σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αυτής. Διότι με την τρίτη αξιολόγηση, μειώνονται προνοιακά και οικογενειακά επιδόματα, μειώνονται συντάξεις, αυξάνεται η φορολογία (μία σειρά ευνοϊκές διατάξεις παύουν να ισχύουν με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση), ανατρέπονται εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης έναντι των δανειστών, για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και δη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. μέχρι το τέλος του 2019 και για διενέργεια πλειστηριασμών 18.000 ακινήτων, μέσα στο 2018.

Για να τα υλοποιήσει αυτά, χρησιμοποιεί κάθε μέσο, με δεδομένο ότι υπάρχει αντίδραση των πολιτών και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για αρπαγή της λαϊκής περιουσίας:

α) Κατασυκοφάντηση του κινήματος και διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι είναι προστατευμένη η πρώτη κατοικία μέχρι 300.000 ευρώ, κάτι το οποίο είναι εντελώς ψευδές και αποδεικνύεται από τον προγραμματισμό των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη, όπου εκπλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες για πολύ μικρές οφειλές.

Το θέμα της πρώτης κατοικίας ήταν ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε από την αρχή της κρίσης από τότε που άρχισε να διαφαίνεται ότι η κρίση θα οδηγούσε σε απόγνωση και σε απώλεια ακόμα και της πρώτης κατοικίας χιλιάδων οικογενειών.

Ήδη, η πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης της ταχύτητας των πλειστηριασμών, έγινε με τον ν. 3714/2008 στον οποίο μπήκανε οι πρώτες δικλείδες ασφαλείας ως προστασία για την ανάλγητη και χωρίς περιορισμούς μέχρι τότε, συμπεριφορά των τραπεζών.

Ακολούθησε ο ν. 3869/2010, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», ο οποίος έδινε δυνατότητες σε χιλιάδες πολίτες για ρύθμιση των οφειλών και διάσωση της κύριας ή μοναδικής του κατοικίας. Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο απαγορεύτηκε μέχρι 30/06/2011 ο πλειστηριασμός της μοναδικής ή κύριας κατοικίας των οφειλετών. Η διάταξη αυτή ανανεώθηκε πολλές φορές με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι 31/12/2013. Ακολούθως μετά από πίεση του κινήματος, με τον Ν 4224/2013 απαγορεύτηκε ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι 31/12/2014.

β) Το θέμα αναδείχθηκε πάλι στην πλήρη του έκταση μετά τη φιλομνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοχή όλων των αξιώσεων των δανειστών. Δεν εννοούμε ότι οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου ή Σαμαρά, δεν αποδέχονταν τις αξιώσεις των δανειστών. Σαφέστατα το έκαναν. Άλλωστε όλες οι μετέπειτα αποφάσεις, είναι επικαιροποιήσεις των προηγούμενων μνημονίων. Απλώς, οι δανειστές πιέζουν όλο και περισσότερο για την υλοποίηση των προηγουμένων δεσμεύσεων και φυσικά είδαν στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την ευκαιρία να υλοποιήσουν τα πάντα, με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

γ) Η Κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις Σταθάκη, όχι απλώς δεν βελτίωσε τις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, αλλά αντιθέτως τις συρρίκνωσε και επί της ουσίας τις ανέτρεψε. Έτσι ακόμα και όσοι τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς κατόρθωναν να κουρεύεται το δάνειο τους έως και 90%, χάνουν πλέον κάθε ελπίδα προς αυτό, αφού το ύψος του ποσού που υποχρεούνται συνολικά να καταβάλουν δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού.
Από το 2018 μάλιστα, επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που αφορούν πρώτες κατοικίες στα funds ενώ με το μεσοπρόθεσμο (νόμος για το 4ο μνημόνιο) δίνεται η δυνατότητα στα funds να ασχολούνται και με real estate.
δ) Ισχυρίζονται πως υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των τραπεζών για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ότι οι πλειστηριασμοί θα αφορούν μόνο μεγάλα ακίνητα ευπόρων και δυναμένων να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Ψευδές! Δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία πράγμα που αποδεικνύεται από την δημόσια δήλωση του προέδρου της Ένωσης Τραπεζών. Δεν φτάνει δηλαδή ότι λένε ψέματα, αλλά αυτοεξεφτελίζονται κιόλας.
Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να προσπαθούν να διασύρουν τους αγωνιστές, παρουσιάζοντας τους ως «προστάτες» μεγαλοκεφαλαιούχων και μεγαλοϊδιοκτητών.
Επίσης απόλυτα ψευδές! Φτάνει να δει κανείς την ηλεκτρονική δημοσίευση που αναρτάται κάθε Τετάρτη για τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία και θα διαπιστώσει πόσες πρώτες κατοικίες φτωχών ανθρώπων (ακίνητα μικρής αξίας) προγραμματίζονται για πλειστηριασμό.
ε) Όμως δεν μένουν μόνο στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης. Χρησιμοποιούν και κάθε μέθοδο καταστολής και έκφρασης αυταρχισμού προκειμένου να φοβίσουν όσους και όσες κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών. Όχι μόνο έχουν αναγγείλει νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτεπάγγελτη δίωξη αλλά την προηγούμενη Τετάρτη προέβησαν σε πρωτοφανής πράξεις αυταρχισμού με ρίψη χημικών ακόμα και μέσα στον χώρο των δικαστηρίων, με τέτοια σφοδρότητα που τα δικαστήρια δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ούτε την επόμενη ημέρα.
στ) Αν η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για προστασία της πρώτης κατοικίας, μπορεί πολύ εύκολα να την νομοθετήσει. Θα μπορούσε επίσης εύκολα, να επαναφέρει ακόμη και την διάταξη του άρθρου 2 του Ν 4224/2013 που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με υποσημείωση να μην είναι προσωρινή η ισχύς της διάταξης, αλλά εις στο διηνεκές.
Δεν το κάνει!

ζ) Η κυβέρνηση έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως έχει όλη την καλή διάθεση για προστασία μα υπονομεύεται από του τραπεζίτες. Μία δήλωση που απευθύνεται μόνο σε ηλιθίους αφού την πολιτική ευθύνη την έχει η ίδια, η οποία μπορεί να νομοθετήσει και να επιβάλλει κανόνες στους τραπεζίτες. Δεν το κάνει αυτό, αντιθέτως εξυπηρετεί όσο κανείς άλλος στο παρελθόν, τα συμφέροντα των τραπεζών.

Συνολικά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει υλοποιήσει αξιώσεις των δανειστών όσο κανείς άλλο μέχρι τώρα. Κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να χτυπήσει ακόμα και μέσα στα δικαστήρια και κανείς μέχρι τώρα δεν κατήργησε οποιαδήποτε προστατευτική διάταξη. Για την πλειοψηφία της κοινωνίας, που όχι μόνο έχει χάσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά δικαιώματα και που τώρα χάνει και το σπίτι της.

Πλανάται πλάνην οικτράν, όμως, η Κυβέρνηση αν θεωρεί ότι με τα ψέματα και την προσπάθεια κατασυκοφάντησης, θα τα «περάσει» όλα αυτά. Η υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας και η λεηλασία της λαϊκής στέγης θα είναι καθιριστικές για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις και θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της κοινωνικής οργής και αγανάκτησης για όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Επιχείρησαν να ταυτίσουν την Αριστερά με τα μνημόνια, να ακυρώσουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, να διασύρουν αρχές και αξίες για τις οποίες χιλιάδες αγωνιστές είχαν δώσει το αίμα τους.
Μέχρι εδώ όμως!

Η αντίσταση των αγωνιστών, των πραγματικών Αριστερών και ολόκληρου του λαού θα δώσει τις απαντήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας