Η 24ωρη απεργία στην Vodafone έδειξε τη δύναμη των εργαζομένων

2421
απεργία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) Vodafone την Τρίτη 4 Απρίλη. Ειδικά τα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας σε Κηφισό, Φάληρο και Φοίνικα Θεσσαλονίκης νέκρωσαν και τέθηκαν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας. Συνολικά σε 4 από τα 6 κτίρια της εταιρείας υπήρξε συμμετοχή και απεργιακές συγκεντρώσεις περιφρούρησης της απεργίας.
6f5fd9dabf1d9aaa5020ca99679d8bdf_XL
Η απεργία κηρύχτηκε με αφορμή τις 30 και παραπάνω απολύσεις με την μέθοδο του εξαναγκασμού σε παραίτηση που έχει κάνει η διοίκηση το τελευταίο διάστημα με διάφορους τρόπους και προσχήματα.
Επίσης για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της μείωσης του μισθού με την μορφή περικοπής επιδομάτων (πχ στο λογιστήριο) ή της αμοιβής των συναδέλφων που εργάζονται σε καθεστώς ετοιμότητας, μέσω υπογραφής αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης.
Στον Φοίνικα της Θεσσαλονίκης όπου είχαμε αστυνομική παρουσία, δύο φορές η σθεναρή αντίδραση συναδέλφων και αλληλέγγυων έδωσε γρήγορο τέλος στην παρουσία της. Το γεγονός λειτούργησε πολύ θετικά για την απεργία καθώς συνάδελφοι που είχαν δισταγμούς έκαναν το βήμα να απεργήσουν & να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.
Στον Κηφισό η εργοδοσία σε μια καθαρά απεργοσπαστική στάση είχε δώσει εντολή στους εργαζόμενους να είναι έξω από το κτίριο. Υπήρχαν δυστυχώς συνάδελφοι που φοβήθηκαν και βγήκαν έξω από το κτίριο. Πολύ λίγοι από αυτούς επέλεξαν συνειδητά αυτή τη στάση. Η εργοδοσία στην συνέχεια τους κρατούσε επί ώρες, μάταια, σε επιφυλακή σε παρακείμενο πάρκο.
Ειδικά στα τηλεφωνικά κέντρα η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική & πολλοί συνάδελφοι έκαναν για πρώτη φορά το σπουδαίο βήμα της συνειδητοποίησης, της απεργίας & του αγώνα.
Η απεργία είχε και την έννοια της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα με τους συναδέλφους της εταιρείας Victus θυγατρικής των Vodafone & Wind οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας από τις 22/3 με αφορμή τις απολύσεις 7 εργαζομένων στον χώρο και την διαρκή προσπάθεια αντικατάστασης παλαιότερων συναδέλφων από νεοπροσλαμβανόμενους επινοικιαζόμενους ή φοιτητές πρακτικής με χαμηλότερους μισθούς, ατομικές συμβάσεις και χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Η απεργία στην Vodafone κηρύχτηκε από το νεοκλεγμένο ΔΣ του σωματείου καθώς χρειαζόταν άμεση απάντηση, πριν το Πάσχα, στην προκλητική στάση της εργοδοσίας που έκανε απολύσεις ακόμα και τις μέρες των εκλογών του Σωματείου! Επίσης γιατί την ίδια μέρα, στις 4 Απρίλη, είχε κηρυχτεί 24ωρη απεργία και στην Victus από την γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Η απεργία στην Victus είχε επίσης επιτυχία νεκρώνοντας το κτίριο της εταιρείας στην Παλλήνη.

Η στάση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ-ΣΕΤΗΠ και η παράταξή του στον χώρο, «Ταξική Ενότητα» παρότι στα λόγια δήλωσαν συμμετοχή καλώντας και οι ίδιοι στην 24ωρη απεργία και τις συγκεντρώσεις, στην πράξη ήρθαν, είδαν και απήλθαν.
Στα κτίρια της Αθήνας ήρθαν για ένα τρίωρο 8-11 το πρωί παρότι οι απεργιακές συγκεντρώσεις διάρκεσαν από 8-12 ώρες.

Για μια 24ωρη απεργία σε όλη την κινητή τηλεφωνία

Οι 24ωρες απεργίες σε Vodafone και Victus στις 4 Απρίλη είναι μόνο η αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων προκειμένου να καμφθεί η εργοδοτική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.
Πρόκειται για απεργίες με ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνονται σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη – ειδικά στον ιδιωτικό τομέα – και στον χώρο μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της χώρας.
Μαζί με τις απεργίες που προηγήθηκαν πάλι στην Vodafone στις 8 Δεκέμβρη και στις WindNokiaCyta31/1-2/2 δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει ένας συνολικός αγώνας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας που πρέπει να συντονιστεί, να διευρυνθεί και να κλιμακωθεί.
*Της Ζακλίν Γκόρου, γραμματέα του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone
**Πηγή: net.xekinima.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας