Η Φράνσις Χάουγκεν “καίει” το Facebook ενώπιον του Κογκρέσου

800
Η Φράνσις Χάουγκεν

Το Facebook πρόκειται να δεχτεί νέα πλήγματα την Τρίτη, αυτή τη φορά στο Κογκρέσο, καθώς μία πληροφοριοδότης που έφυγε με δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα από την εταιρεία ανέλυσε στους βουλευτές το πώς η εταιρεία πίεζε για υψηλότερα κέρδη, ενώ παράλληλα διατυμπάνιζε ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των χρηστών.

Η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην υπεύθυνη προϊόντων στην ομάδα παραπληροφόρησης πολιτών του Facebook, είπε ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κρατά μυστικούς τους αλγορίθμους και τις λειτουργίες του.

“Ο πυρήνας του ζητήματος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές του Facebook καλύτερα από το Facebook, επειδή μόνο το Facebook μπορεί να κοιτάξει κάτω από το χαλί”, είπε σε γραπτή μαρτυρία που προετοιμάστηκε για την ακρόαση.

“Ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για αποτελεσματική ρύθμιση είναι η διαφάνεια”, είπε στην κατάθεσή της που θα διαβαστεί σε μια υποεπιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας. “Πάνω σε αυτό το θεμέλιο, μπορούμε να οικοδομήσουμε λογικούς κανόνες και πρότυπα για να αντιμετωπιθστούν η ζημιές των καταναλωτών, το παράνομο περιεχόμενο, η προστασία δεδομένων, οι πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα αλγοριθμικά συστήματα και άλλα”.

Σε μια εποχή όπου ο διακομματισμός είναι σπάνιος στο Καπιτώλιο, κορυφαίοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στην υποεπιτροπή συμφώνησαν για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στο Facebook.

Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ σημείωσε ότι η ηγεσία του Facebook απέρριψε τις συστάσεις που έγιναν για να κάνουν τους ιστότοπούς του, συμπεριλαμβανομένου του Instagram, ασφαλέστερους. “Υπάρχουν πολλοί έφηβοι που κοιτάζονται τώρα στον καθρέφτη και αισθάνονται άσχημα για την εικόνα του εαυτού τους και το σώμα τους. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πρέπει να κοιτάζεται στον καθρέφτη”, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη.

Κορυφαία Ρεπουμπλικανή, η Μάρσα Μπλάκμπερν, αναμένεται να πει σε εναρκτήρια ομιλία ότι το Facebook έκλεισε το μάτι στα παιδιά κάτω των 13 ετών στους ιστότοπούς του. “Είναι σαφές ότι το Facebook δίνει προτεραιότητα στο κέρδος παρά στην ευημερία των παιδιών μας”.

“Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας”, είπε η Χάουγκεν.

Από την άλλη πλευρά ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μισισίπι Ρότζερ Γουίκερ είπε: “Τα παιδιά της Αμερικής είναι προσκολλημένα στο προϊόν τους. Υπάρχει κυνική γνώση εκ μέρους αυτών των εταιρειών Big Tech ότι αυτό είναι αλήθεια”, ενώ ο δημοκρατικός Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ από το Κονέκτικατ συμπλήρωσε: “Η ζημιά στο προσωπικό ενδιαφέρον και την προσωπική αξία που προκλήθηκε από το Facebook σήμερα θα στοιχειώνει μια γενιά. Οι Big Tech είναι στο ίδιο σταυροδρόμι με τους Big Tobacco”.

Η Χάουγκεν εμφανίστηκε αυτήν την εβδομάδα και αποκάλυψε τα εξής ότι ήταν αυτή που παρείχε έγγραφα που βοήθησαν σε έρευνα της Wall Street Journal και που χρησιμοποιήθηκαν σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με το κακό που προξενεί το Instagram σε έφηβα κορίτσια.

Οι ιστορίες του περιοδικού έδειξαν ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της πόλωσης στο διαδίκτυο όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου της. απέτυχε να λάβει μέτρα για τη μείωση της διστακτικότητας του εμβολίου. και γνώριζε ότι το Instagram έβλαψε την ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών.

Ο Haugen είπε ότι το Facebook είχε επίσης κάνει πολύ λίγα για να εμποδίσει την πλατφόρμα του να χρησιμοποιηθεί από άτομα που σχεδιάζουν βία.

Το Facebook χρησιμοποιήθηκε από άτομα που σχεδίαζαν μαζικές δολοφονίες στη Μιανμάρ και την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που ήταν αποφασισμένοι να πετάξουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας