Η τουρκική απόκτηση ελέγχου του Αφγανιστάν αποτελεί γεωπολιτική πρόκληση της Ελλάδας

476
αποτελεί γεωπολιτική πρόκληση Ελλάδας

Οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών κυβενρητικών δυνάμεων μαίνονται για δεύτερη ημέρα στην πόλη Κάλα ι Νάου (όπως και σε πολλές άλλες περιοχές) και πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται στον ουρανό αυτής της επαρχιακής πρωτεύουσας, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν μετά την εγκατάλειψη της χώρας από τα Νατοϊκά στρατεύματα την ίδια στιγμή που ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν έκαναν «εποικοδομητική και θετική» συζήτηση όσον αφορά το σχέδιο η Άγκυρα να αναλάβει τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν κάτι που αν καταφέρει θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο γεωπολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Η Άγκυρα έχει προσφερθεί να αναλάβει τη λειτουργία και τη φύλαξη του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση του NATO και είχε συνομιλίες με συμμάχους, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη.

Η ασφάλεια του αεροδρομίου χαρακτηρίζεται κλειδί για τις επιχειρήσεις διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση.

Έπειτα από τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την περασμένη εβδομάδα την «ξεκάθαρη δέσμευση» της Άγκυρας να διαδραματίσει «ένα ρόλο κλειδί» στη διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ και εκεί ξεκινά το γεωπολιτικό πρόβλημα για την χώρα μας.

Η Τουρκία κινούμενη με τον στρατό και την διπλωματία προσπαθεί να ελέγξει τους προσφυγικούς διαδρόμους που οδηγούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν “Μάνα εξ ουρανού” καθώς ουσιαστικά μπορεί να βάλει σε δέυτερη μοίρα τα θέματα των S-400/F-35 αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα ζήσουν μια δεύτερη Σαϊγκόν.

Τι σημαίνει όμως αυτός ο προσφυγικός διάδρομος για την Ελλάδα; Απλά ότι η Τουρκία θα σφραγίζει και θα στέλνει “καρφί” για τα συνορά μας (ως ευρωπαικά) εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς που θα επιζητούν να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Ατόμων που απλά θα έχουν άγνωστο παρελθόν.

Ας σκεφτούμε την Ελλάδα αν οι Τούρκοι προσπαθήσουν να βάλουν πόσες χιλιάδες ακόμα Αφγανών στους ήδη υπάρχοντες παρανόμως διαμένοντες μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Έτσι με αυτά “τα κλειδιά” στα χέρια η Τουρκία θα ασκεί την πίεση στην ΕΕ η οποία μέσω των οικονομικών πόρων θα ασκεί πίεση στην Αθήνα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν παραδέχθηκε πως το ζήτημα αναφέρθηκε κατά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν, διευκρίνισε πως η Άγκυρα επιθυμεί να λάβει οικονομική, διπλωματική και επιμελητειακή υποστήριξη για να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την προεδρική ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι «η υποστήριξη αυτή θα παρασχεθεί».

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η κύρια οδός εξόδου για τους δυτικούς διπλωμάτες και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο φόβος ότι θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων ωθεί το ΝΑΤΟ να αναζητήσει γρήγορα μια λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας