Η Τουρκία προκαλεί: χτίζει ανενόχλητη παράνομο τείχος εντός Συρίας

1183

Στο Τελ Αμπιάντ (Girê Spî) εντός της Συρίας οι Τούρκοι εισβολείς μαζί με τις μισθοφορικές συμμορίες τους, παρακλάδια του ISIS/Al Nusra, ξεκίνησαν να  χτίζουν τείχος, τοποθετώντας  μεγάλα τσιμεντένια μπλοκ γύρω από τα σημεία όπου αναπτύσσονται εισερχόμενοι Τούρκοι στρατιώτες, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο ANFnews.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εισέβαλαν και κατέλαβαν τις παραμεθόριες πόλεις Τελ Αμπιάντ (Girê Spi) και Ρας αλ-Αΐν (Serêkaniyê) και πολλά χωριά στις γύρω περιοχές, στις 13 Οκτώβρη 2019, στα πλαίσια της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης», επιχειρώντας να δημιουργήσουν μια «Ζώνη Ασφαλείας» πλάτους 32 χιλιομέτρων και μήκους 480 χιλιομέτρων κατά μήκος της συριακής πλευράς των συνόρων.

Η Τουρκία έτσι αντιλαμβάνεται την ασφάλεια των συνόρων της, χτίζοντας τσιμεντένια τείχη, για την «αντιμετώπιση των Κούρδων τρομοκρατών του PKK και του YPG», την καταπολέμηση των παράνομων διαβάσεων και το λαθρεμπόριο.

Το 2013, με στόχο να κρατήσει μακριά από τα σύνορά της τον ISIS, ξεκίνησε την κατασκευή τείχους μήκους 911 χιλιομέτρων στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, στις περιοχές Σανλιούρφα, Γκαζίαντεπ, Κιλίς, Χατάι, Μαρντίν και Σιρνάκ. Τον Σεπτέμβρη του 2016 είχαν χτιστεί 764 χιλιόμετρα. Η ολοκλήρωση του τείχους ακολούθησε την ανακοίνωση της απόσυρσης των τελευταίων στρατιωτικών συμβούλων του YPG από την Μανμπίζ, τον Ιούνη του 2018.

Μέρος του τείχους, κοντά στην νοτιανατολική πόλη Ντελιοσμάν του Κιλίς. Εχει συνολικό μήκος 911 χιλιόμετρα. (29 Αυγούστου 2016. Reuters / Umit Bektas)

Το 2017, η Τουρκία κατασκευάζει τείχος μήκους 144 χιλιομέτρων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας με το Ιράν, στις κουρδικές επαρχίες Igdir και Agri, στη δυτική επαρχία του ιρανικού Αρζεμπαϊτζάν, με διακηρυγμένο στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την παρεμπόδιση των μετακινήσεων των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το τουρκικό τείχος στα σύνορα με το Ιράν, Δεκέμβρης 2017 (φωτό ΑΑ)

Είναι όμως η πρώτη φορά που η Τουρκία ανοικοδομεί τείχος μέσα στην επικράτεια μιας άλλης χώρας, της Συρίας, για να προστατεύσει τις δυνάμεις εισβολής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας