Η σύγχυση Ν. Ξυδάκη, η δραχμή και οι Ηρακλείς του ευρώ

3556
δραχμή

Παν. Λαφαζάνης: Δεν θέλουμε από το γερμανικό ευρώ να περάσουμε στη γερμανική δραχμή.

Ο Ν. Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σήμερα σε αντιφατικές δηλώσεις όπου από τη μια ζητούσε να ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή για τη δραχμή, λέγοντας πως δεν πρέπει να τη δαιμονοποιούμε, από την άλλη έκρινε αυτή τη συζήτηση ως αναγκαστική, αποδίδοντας την ευθύνη για το άνοιγμά της στον Σόιμπλε (!), ενώ διευκρίνιζε μετά από λίγο ότι ποτέ δεν υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή, συνοδεύοντας αυτή τη διευκρίνιση με πλήθος ακαταλαβίστικων, αινιγματικών και δυσνόητων προτάσεων.

Αυτές οι αντιφατικές και γεμάτες σύγχυση δηλώσεις του Ν. Ξυδάκη, οι οποίες δείχνουν το δικό του πολιτικό αδιέξοδο αλλά και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και ίσως ευτελείς τακτικές, υπήρξαν πάντως αρκετές για να προκαλέσουν λυσσώδες αντιδράσεις από τους Ηρακλείς του ευρώ, οι οποίοι θεώρησαν ότι αμφισβητείται η ευρωζωνική τάξη στη χώρα.

Ο Παν. Λαφαζάνης με δηλώσεις του στον «Αντέννα» τόνισε ότι οι αντιφατικές και δυσνόητες δηλώσεις του Ν. Ξυδάκη δείχνουν «σύγχυση» και πάντως πρόσθεσε ότι «το θέμα για την Ελλάδα δεν είναι να περάσουμε από το γερμανικό ευρώ στη γερμανική δραχμή και από τη λιτότητα και τα μνημόνια με ευρώ, στη λιτότητα με μνημόνια και δραχμή».

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι θέλουμε το εθνικό νόμισμα « για να απελευθερώσουμε την Ελλάδα, να ελευθερώσουμε τον ελληνικό λαό, να προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική και κυρίαρχη Ελλάδα και να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και δικαιοσύνης στη χώρα με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία».

Κ.Μ

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη: Δεν θέλουμε από το γερμανικό ευρώ να περάσουμε στη γερμανική δραχμή

Ο Παν. Λαφαζάνης σχολιάζοντας στην τηλεόραση του «Αντέννα» τις δηλώσεις Ν. Ξυδάκη τόνισε τα εξής:

«Οι δηλώσεις του Ν. Ξυδάκη είναι ακαταλαβίστικες και το μόνο που δείχνουν είναι αδιέξοδο και σύγχυση.

Θα το πω ευθέως.

Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από το γερμανικό ευρώ για να περάσουμε στη γερμανική δραχμή.

Δεν θέλουμε να ξεφορτωθούμε τα μνημόνια και τη λιτότητα με το ευρώ για να περάσουμε σε νέα τρόικα, μνημόνια και λιτότητα με δραχμή.

Εμείς θέλουμε το εθνικό νόμισμα.

Αλλά θέλουμε το εθνικό νόμισμα για να απελευθερώσουμε την Ελλάδα, για να ελευθερωθούν οι Έλληνες πολίτες, για να αποκτήσει η χώρα μας δημοκρατία και την εθνική της κυριαρχία, για να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ελλάδας με τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Αυτή είναι η δική μας εναλλακτική πρόταση για το εθνικό νόμισμα».

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, με τις δηλώσεις Ν. Ξυδάκη και τις αντιδράσεις επ’ αυτών:

Ξυδάκης: Να μην δαιμονοποιούμε τη συζήτηση για τη δραχμή

«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού, το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Nίκος Ξυδάκης αναφερόμενος στη δραχμή.
«Δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια.
» Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε» δήλωσε στον ΣΚΑΙ την Τρίτη.
«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.

Παρ’ όλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις; Εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».

Ν. Ξυδάκης: Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή

«Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή» αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σε νεότερη δήλωσή του, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι «οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν».
Υπενθυμίζεται ότι σε πρωινές τηλεοτπικές δηλώσεις του ο κ. Ξυδάκης είχε ταχθεί υπέρ συζήτησης στη Βουλή για το θέμα της δραχμής, επαναφέροντας παλαιότερη θέση του ότι «και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε» .
«Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά – ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε διευκρινιστική του δήλωση.
«Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού», συνεχίζει ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η Ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα».
Επισημαίνει τέλος ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015».

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ξυδάκη περί συζήτησης για δραχμή

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί συζήτησης για επιστροφή στη δραχμή που θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή. «Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι’ αυτό τώρα στη Βουλή;» σχολιάζει στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα από διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ξυδάκη.
Ο ίδιος σημειώνει: «Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική.
» Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης.
» Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από διαπραγματευτικά ‘όπλα’ της κυβέρνησης, μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά το τόπο».
Επίσης, με επιστολή της στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αννα Διαμαντοπούλου, ζητεί τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για Grexit που είχε εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2015.
Στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει: «Πρόκειται για ένα σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη υπόψιν του Πρωθυπουργού τις δύσκολες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015. Η επιστολή αυτή δίνεται στη δημοσιότητα μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη. Νομίζω ότι είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να δοθεί το σχέδιο επιπτώσεων που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Και τα ελληνικά κόμματα, όμως, πρέπει να το απαιτήσουν. Η δημοσίευση είναι εθνική υποχρέωση και εθνική ανάγκη. Τώρα πριν να είναι πολύ αργά».

Ν. Ξυδάκης για δραχμή: Πρέπει να έχουμε κουράγιο να θέτουμε ερωτήματα

Στη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος για τη δραχμή επιμένει εμμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος σε νεότερη δήλωσή του είπε αναφορικά με την περίοδο των μνημονίων ότι «επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό» για αυτό και «πρέπει να έχουμε το κουράγιο να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».
Ερωτηθείς αν θεωρεί «λάθος» τον χρόνο τον οποίο επέλεξε για να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς, όμως νομίζω ότι κάθε στιγμή πρέπει να έχουμε την παρρησία και να πληρώνουμε το κόστος, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους».
Ακολουθεί η συνομιλία του με δημοσιογράφους:
Δημοσιογράφος: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; Ή επανέρχεστε σε παλαιότερη θέση του κ. Τσίπρα ότι «το νόμισμα δεν είναι ταμπού»;
Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
Δημοσιογράφος. Με ευρώ;
Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ.
Δημοσιογράφος: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής.
Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτήν τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ.
Τώρα πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία. Αυτό είναι το βήμα. Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Δημοσιογράφος: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έσπευσαν πολλοί «να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της».
«Η δήλωση, η οποία έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο, λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της», πρόσθεσε και συνέχισε: «Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό: πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».

Ξυδάκης: Αυτοτρολαριζόμουν!

«Έδωσα ένα παράδειγμα αυτολοιδορούμενος» είπε σε συνέντευξή του στον Ant1 προσπαθώντας να τα μαζέψει με εξηγήσεις του τύπου «ναι μεν αλλά».
Άρον – άρον να κλείσει το θέμα της επιστροφής στη δραχμή, επιχείρησε πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, στην τέταρτη παρέμβασή του για το θέμα μέσα στην ημέρα. Μετά την πρωινή τηλεοπτική συνέντευξη στον Σκάι, την γραπτή δήλωση με την οποία προσπάθησε να μπαλώσει την άποψή του ότι η Ελλάδα με δραχμή… μεγαλούργησε, την συνέντευξη στο περιστύλιο της Βουλής (και μια ανάρτηση στο facebook) σειρά είχε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1.
Εκεί ο κ. Ξυδάκης είπε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και ότι αυτό που έκανε με την πρωινή συνέντευξη του, ήταν να τονίσει την ανάγκη συζήτησης όλων των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Δεν κλείνω κανένα θέμα γιατί δεν άνοιξα κανένα θέμα. Δεν μίλησα για αλλαγή νομίσματος. Έδωσα ένα παράδειγμα αυτολοιδορούμενος. Η Ελληνική κοινωνία διακατέχεται από μια μεγάλη νευρικότητα κάθε φορά που τίθεται ένα μεγάλο θέμα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον Ant1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν υποστήριξε ότι η Ελλάδα «μεγαλούργησε» με τη δραχμή. «Κάνω έκκληση να συζητήσουμε σοβαρά επιτέλους. Έδωσα ένα ίσως ατυχές παράδειγμα…».
Μετά την παρατήρηση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι δεν κλείνει κατηγορηματικά το θέμα της δραχμής, ο Νίκος Ξυδάκης απάντησε: «Τι να κλείσω; Το θέμα που δεν άνοιξα;».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του επεσήμανε ότι «όταν αλλάζει η Ευρώπη, φεύγει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ και αλλάζουν και οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτόμαστε και να συζητάμε. Πρέπει να δούμε πού πάμε εντός του προγράμματος και μετά από αυτό» είπε χαρακτηριστικά .
Στην ερώτηση αν σε αυτήν την συζήτηση πρέπει να περιλαμβάνεται και το θέμα του νομίσματος ο κ. Ξυδάκης απέφυγε να πάρει σαφή θέση λέγοντας ότι «πολλές φορές στη χώρα μας αυτοτρολαριζόμαστε και αυτοκανιβαλιζόμαστε. Πρέπει να συζητάμε τα θέματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα».
Στο τέλος της συνέντευξης, κι έπειτα απ’ όλα όσα είχαν προηγηθεί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ζήτησε να κάνουμε «μια σοβαρή συζήτηση, απροκατάληπτη, ανεξίθρησκη, για το πού πάμε μετά το πρόγραμμα».
«Πάντα μας απειλούν, επί επτά χρόνια» σημείωσε απαντώντας στην παρατήρηση ότι το θέμα που άνοιξε με τις δηλώσεις του για τη δραχμή συμπίπτει με την ανακίνηση των απόψεων Σόιμπλε ότι ίσως η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο Grexit.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας