Η στάση Αρμενίας έναντι Αζέρων και Τούρκων στην συνάντηση της Μόσχας

680
Η στάση Αρμενίας έναντι Αζέρων και Τούρκων

Η λυκοφιλία Πούτιν-Ερντογάν σε πλήρη ταύτιση συμφερόντων αναφορικά με την Αρμενία, δρομολογεί επώδυνους συμβιβασμούς για το Ερεβάν

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας, αναγγέλει ότι  την Παρασκευή θα διεξαχθεί η πρώτη συνάντηση σε μορφή «3+3» για τον Νότιο Καύκασο, στην οποία  θα συμμετάσχει και η Αρμενία.

Στη Μόσχα η πρώτη συνάντηση των χωρών”3+3″

Αναφέρει συγκεκριμένα: “Η πρώτη συνάντηση της πλατφόρμας συνεργασίας «3+3» για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στη Μόσχα. Η  πλατφόρμα  περιφερειακής συνεργασίας 3+3  προτάθηκε από τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ” και συνεχίζει αναφέροντας:

«Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Ιράν, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από την αντιπροσωπεία μας με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Sedat Onal».

Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Αζερμπαϊτζάν προτρέπει την Αρμενία να εφαρμόσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Η Αρμενία πρέπει να αρχίσει αμέσως να εφαρμόζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο αποφάσισε ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει τις εθνοτικές διακρίσεις κατά του λαού του Αζερμπαϊτζάν“, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελνούρ Μαμάντοφ.

Ο Μαμάντοφ τόνισε ότι η προσπάθεια της Αρμενίας να επιτύχει πολιτικά κέρδη αναμένοντας σκληρές αποφάσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν στο διεθνές δικαστήριο απέτυχε.

Υπογραμμίζοντας ότι πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικών στην Αρμενία, επιβραβεύουν όσους θεωρούν το Αζερμπαϊτζάν και τους Τούρκους εχθρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε μήνυση στο διεθνές δικαστήριο για όλα αυτά τα περιστατικά.

«Ως αποτέλεσμα, το δικαστήριο ερεύνησε αυτά τα γεγονότα και επέβαλε την υποχρέωση στην Αρμενία να αποτρέψει όλα αυτά», είπε.

Επαναλαμβάνοντας ότι το ICJ μπορεί να μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν  η Αρμενία δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οπότε το Ερεβάν θα αντιμετωπίσει σοβαρή πίεση.

Κάλεσε την Αρμενία να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου το συντομότερο δυνατό.

«Η Δημοκρατία της Αρμενίας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, θα πρέπει να  λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την υποκίνηση και την προώθηση φυλετικού μίσους, μεταξύ άλλων από οργανώσεις και ιδιώτες στην επικράτειά της, στοχεύοντας άτομα με εθνότητα ή εθνική καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση την Τρίτη.

Τον Σεπτέμβριο, οι αντίπαλοι ζήτησαν ο καθένας από το ICJ που βρίσκεται στη Χάγη να λάβει μέτρα εναντίον του άλλου, εν αναμονή της επίλυσης μιας πλήρους υπόθεσης που θα διαρκέσει χρόνια.

Οι σχέσεις μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ήταν τεταμένες από το 1991 όταν ο αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, και επτά γειτονικές περιοχές.

Όταν ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στις 27 Σεπτεμβρίου πέρυσι, ο Αρμενικός Στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις κατά πολιτών και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και παραβίασε αρκετές ανθρωπιστικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους Αζέρους.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας στις 10 Νοεμβρίου 2020, για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εργασία προς μια συνολική επίλυση.

Η κατάπαυση του πυρός θεωρήθηκε νίκη για το Αζερμπαϊτζάν και ήττα για την Αρμενία, της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν κατόπιν της παραπάνω συμφωνίας.

Πριν από αυτό, περίπου το 20% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν βρισκόταν υπό παράνομη κατοχή για σχεδόν 30 χρόνια, δηλώνουν οι Αζέροι.

Στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν σύμφωνο για την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών και υποδομών προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, το οποίο περιλάμβανε τη σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας για το Καραμπάχ.

Η αρμενική κοινή γνώμη

Ο  Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών στην Αρμενία,  Δρ. Benyamin Poghosyan αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι μετά την ήττα της Αρμενίας επικράτησε μια πιο αρνητική προσέγγιση στην αρμενική κοινωνία σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ενώ ανέλυσε τον κατακερματισμό της κοινής γνώμης της χώρας του λέγοντας τα ακόλουθα:

Στην Αρμενία η κοινή γνώμη έχει χωριστεί σε τρείς ομάδες. Υπάρχει μια ομάδα που δεν χαιρετίζει ποτέ την εξομάλυνση με την Τουρκία και βλέπει την Τουρκία ως εχθρό λόγω του πρόσφατου πολέμου πέρα ​​από ιστορικά ζητήματα. Αν και η δεύτερη ομάδα βλέπει την Τουρκία ως εχθρό λόγω της υποστήριξής της στο Αζερμπαϊτζάν, εντούτοις  υποστηρίζει τον άμεσο διάλογο που  θα πρέπει να δημιουργηθεί, και όχι μέσω ενδιάμεσων.

Η τρίτη ομάδα τέλος είναι σύμφωνη με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Θέλουν ειρήνη και ομαλοποίηση, αφήνοντας πίσω τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο του Καραμπάχ, υπέρ της χρήσης νέων διαύλων διαλόγου προκειμένου να επικρατήσει η γλώσσα της λογικής!!!

«Μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας θέλει εξομάλυνση με την Τουρκία, και τουλάχιστον έχουν κίνητρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία», είπε ο Πογκοσιάν.

Δηλώνοντας ότι το ζήτημα του διαδρόμου Zangezur, το οποίο θα παρέχει τη φυσική σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με την περιοχή Nakhchivan, ξεχωρίζει ως το πιο προβληματικό ζήτημα, ο Pohosyan πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ένας διαφορετικός όρος όπως “ζώνη διέλευσης” αντί της λέξης “διάδρομος”.

Ο Poghosyan δήλωσε ότι μια φόρμουλα “διάδρομος” που θα δημιουργούσε μια άμεση σύνδεση χωρίς να υπόκειται σε εποπτεία δεν θα γινόταν αποδεκτή από κανένα μέρος στην Αρμενία.

Η σχέση Ρωσίας-Αρμενίας

Τόνισε μάλιστα ότι η Αρμενία εξαρτάται πλέον περισσότερο από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο, που τελείωσε με την παρέμβαση της Μόσχας, αναλύοντας τη στρατηγική της ως εξής:

“Η Ρωσία ήταν σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά δεν το έκανε επειδή το συμφέρον της ήταν να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ στο Καραμπάχ. Η Ρωσία είπε στην Αρμενία πως εάν δεν αποδεχτείτε το σχέδιο Λαβρόφ, θα το κάνουμε αποδεκτό  σε εσάς με πόλεμο», και έτσι δεν εμπόδισε την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να στραφούν στρατιωτικά κατά της Αρμενίας. Υπολόγιζε η Μόσχα ότι θα είχε ως τελικό  αποτέλεσμα ο πόλεμος, την αποδοχή του σχεδίου Λαβρώφ από την Αρμενία και έτσι έγινε».

Στρατιώτης του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σήμερα ανακοινώθηκε πως ένας στρατιώτης του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία.

«Ως αποτέλεσμα μιας άλλης πρόκλησης που πραγματοποίησαν οι αρμενικές δυνάμεις, ο στρατιώτης Asif Aliyev σκοτώθηκε τη νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου στην κατεύθυνση Kelbajar των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Αζέρων.  Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, «μετά από ορισμένα κατάλληλα μέτρα που έλαβε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, ο εχθρός καταστάλθηκε». Το Μπακού ανέθεσε την ευθύνη για το περιστατικό στην αρμενική στρατιωτική-πολιτική ηγεσία.

Στις 16 Νοεμβρίου, βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν στα σύνορά τους. Το Ερεβάν είπε ότι ο αζερικός στρατός άρχισε να προελαύνει στο αρμενικό έδαφος, απειλώντας τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα της Αρμενίας με τις νότιες περιοχές της χώρας και το Ιράν. Το Μπακού επέρριψε την ευθύνη στο Ερεβάν, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας προκάλεσαν προβοκάτσια επιτιθέμενες σε θέσεις των Αζέρων.

Σε απάντηση στα γεγονότα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η κατάσταση αργότερα επανήλθε στο φυσιολογικό αφού το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία προσπάθησαν να τη σταθεροποιήσουν, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται  ότι η Αρμενία είναι  θύμα των  γεωπολιτικών συμφερόντων Μόσχας και Άγκυρας  στον Καύκασο και συνεπώς καλείται χωρίς κανένα πραγματικό σύμμαχο πλήν του Ιράν στην περιοχή να αποφασίσει για το μέλλον της.

Η λυκοφιλία Πούτιν-Ερντογάν σε πλήρη ταύτιση συμφερόντων αναφορικά με την Αρμενία, δρομολογεί επώδυνους συμβιβασμούς για το Ερεβάν, στους οποίους ο νύν Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, φαίνεται διατεθιμένος να υποκύψει.

Ωστόσο επειδή όπως αναλύσαμε προηγουμένως, η αρμενική κοινή γνώμη είναι  διαιρεμένη, αναμένουμε σοβαρές εσωτερικές τριβές και αναταραχές  στην Αρμενία που θα καταστήσουν το έργο Πασινιάν εξαιρετικά δύσκολο αλλά και ριψοκίνδυνο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, λαμβάνοντας υπόψιν επίσης την αρνητική γνώμη της Αρμενικής ομογένειας των ΗΠΑ για συμβιβασμό και ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας